Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 27 2011

ΑΠΕ-ΕΣΠΑ: Μια καλή αρχή, με ιδέα του Μυτιληναίου

ΑΠΕ-ΕΣΠΑ: Μια καλή αρχή, με ιδέα του Μυτιληναίου
Μαθαίνουμε ότι στο πακέτο μέτρων για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, που συζητά με την ελληνική κυβέρνηση ο κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, περιλαμβάνεται και το ΕΣΠΑ, ως μηχανισμός εγγυήσεων για την πληρωμή της ενέργειας που παράγουν μονάδες ανανεώσιμων πηγών.

Με τον τρόπο αυτόν, επιδιώκεται να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές ΑΠΕ.

Αυτό δεν είναι άλλο από το ότι το τραπεζικό σύστημα, υπό τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα σήμερα, αξιολογεί ως υψηλού ρίσκου και επί της ουσίας μη χρηματοδοτήσιμες τις συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, όταν αντισυμβαλλόμενος είναι ελληνικός κρατικός φορέας.

Για την Ιστορία, πάντως, να πούμε ότι την ιδέα αξιοποίησης του ΕΣΠΑ στις ΑΠΕ την έριξε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής του ομώνυμου ενεργειακού ομίλου, με υπόμνημα που έστειλε εδώ και αρκετό καιρό σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Ο ΧΑΜ εκτιμά απόλυτα θετικά ότι οι αρμόδιοι υιοθέτησαν μία καλή ιδέα και δεν την απέρριψαν αβλεπί, επειδή προέρχεται από τον «κακό» ιδιωτικό τομέα.

Θα περιμένουμε, βέβαια, να δούμε πώς θα εφαρμοστεί. Γιατί στην Ελλάδα ζούμε και ο Ράιχενμπαχ είναι Γερμανός.

Λέμε, δηλαδή, μην τύχει και προτεραιότητα στις εγγυήσεις εξασφαλίσουν οι (γερμανικές) επενδύσεις του γερμανικής έμπνευσης προγράμματος «Ήλιος» και οι ελληνικές μείνουν με τα σχέδια και τις άδειες στα χέρια...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v