Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 12 2011

Οι «πίσω γραμμές» του deal HOL-Intracom-Intrakat

Οι «πίσω γραμμές» του deal HOL-Intracom-Intrakat
Κάθε συναλλαγή που διεξάγεται μεταξύ συγγενών -και παράλληλα εισηγμένων- εταιριών πρέπει, λόγω της εταιρικής διακυβέρνησης, να περνάει από το διπλό κόσκινο των επενδυτών.

Καθώς, όπως λένε, η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι, αλλά και να φαίνεται τίμια…

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η Hellas On Line ανακοίνωσε νέα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με την έκδοση προνομιούχων μετοχών, μέσα από κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεών της προς προμηθευτές

Συγκεκριμένα, η ΑΜΚ θα φτάσει έως τα 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,8 εκατ. θα προέλθουν από μετοχοποίηση των υποχρεώσεων της HOL προς τη μητρική Intracom Συμμετοχών και τα άλλα 6,2 εκατ. ευρώ από μετοχοποίηση υποχρεώσεων προς την ομόσταυλη Intrakat.

H τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ορίστηκε στο 1,15 ευρώ ανά μετοχή.

Το ότι η κίνηση αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Hellas On Line είναι προφανές. Σε μια περίοδο όπου «τα μετρητά είναι βασιλιάς», αντί να καταβάλει 10 ζεστά εκατομμυριάκια, απλώς θα… τυπώσει χαρτούρα (προνομιούχες μετοχές, που μάλιστα δεν θα ψηφίζουν).

Όσο για τις επιβαρύνσεις της Hellas On Line; Επιτόκιο 6% τον χρόνο (σαφώς χαμηλότερο από αυτό που θα δανειζόταν σήμερα από τις τράπεζες) και καταβολή μερίσματος, πράγμα που όμως δεν φαίνεται πιθανό στο άμεσο μέλλον.

Η συμφωνία αυτή δείχνει να είναι μάλλον συμφέρουσα και για τη μητρική Intracom Συμμετοχών. Η τελευταία προτίμησε, αντί να καλύψει με αυτά τα κεφάλαια μεγαλύτερο ποσοστό της προηγηθείσας ΑΜΚ, να τα κεφαλαιοποιήσει τώρα εισπράττοντας και επιτόκιο 6%.

Παράλληλα, με δεδομένο ότι έχει εγγυηθεί για το σύνολο του δανεισμού της Hellas On Line, αλλά και καθώς το μέλλον της επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της HOL, η πρόσθετη κεφαλαιακή βοήθεια-στήριξη προς τη θυγατρική της φαίνεται να είναι παραπάνω από αναγκαία…

Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν το συγκεκριμένο deal ωφελεί την Intrakat. Η κατασκευαστική εταιρία θα τοποθετήσει στη συγγενή της Hellas On Line έως και 6,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή έως και γύρω στο 65%(!) της σημερινής της κεφαλαιοποίησης στο ταμπλό του Χ.Α. (λίγο χαμηλότερη των 10 εκατ. ευρώ).

Και ενώ από την τοποθέτηση αυτή θα εισπράττει επιτόκιο 6%, είναι αμφίβολο αν για τα νέα δάνεια που θα συνάπτει η ίδια θα μπορεί να καταβάλλει το ίδιο χαμηλό επιτόκιο (εδώ ο ΟΠΑΠ επιβαρύνθηκε με επιτόκιο γύρω στο 9%).

Τέλος, η κίνηση αυτή θα εξαρτήσει, από εδώ και στο εξής, σε σημαντικότερο βαθμό την πορεία της Intrakat -και της μετοχής της-, από την εκάστοτε πορεία της HOL, καθώς πέρα από την πελατειακή σχέση θα προκύψει και η δανειακή-μετοχική…

Από την άλλη πλευρά, είναι ζητούμενο αν η HOL θα μπορούσε με άνεση και χωρίς καθυστερήσεις να αποπληρώσει τα 6,2 εκατ. ευρώ των υποχρεώσεών της προς την Intrakat.

Οπότε, σε μια τέτοια περίπτωση, η κατασκευαστική εταιρία προσφέρει χρόνο στην HOL, προκειμένου η τελευταία να την αποπληρώσει μελλοντικά μέσω τόκων και μερισμάτων…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v