Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 23 2011

Κόντρα Βορρά-Νότου και στις τιμές των ακινήτων

Κόντρα Βορρά-Νότου και στις τιμές των ακινήτων
Μπορεί στην Ελλάδα οι τιμές των ακινήτων να υποχωρούν συνεχώς από το 2009 μέχρι σήμερα και οι προοπτικές να παραμένουν πτωτικές, ωστόσο ανάλογες εξελίξεις παρατηρούνται και στις λοιπές χώρες του λεγόμενου ευρωπαϊκού Νότου.

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (προφανώς, έχουν συλλεγεί οι σχετικοί δείκτες των τοπικών κεντρικών τραπεζών, δημοσιευμένα και στην κυπριακή ιστοσελίδα Stockwatch), οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα έπεσαν 3,7% το 2009, 4,7% πέρυσι και 4,8% το πρώτο φετινό εξάμηνο.

Μιλάμε για συνολική υποχώρηση γύρω στο 13,5% από το ιστορικό υψηλό του 2008…

Όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητα στην Κύπρο -μια οικονομία που λειτουργεί σε σχέση με την ελληνική με τη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων- θα πρέπει να γνωρίζουν ότι και στη Μεγαλόνησο οι τιμές των ακινήτων είναι πτωτικές: -4,1% το 2009, -2,5% πέρυσι και -4,9% το πρώτο φετινό εξάμηνο.

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν κι άλλοι δείκτες που συνάδουν με τις πτωτικές προοπτικές του κλάδου των ακινήτων στην Κύπρο, όπως η μείωση σε ποσοστό 10,5% στην κατανάλωση τσιμέντου (9μηνο 2011), κατά 14,4% στον όγκο μεταβιβάσεων ακινήτων τον Οκτώβριο, κατά 13,8% στο όγκο οικοδομικών αδειών στο φετινό οκτάμηνο, σε ποσοστό 19,1% στο αγοραστικό ενδιαφέρον για οικιστικά ακίνητα από αλλοδαπούς (δεκάμηνο 2011) κ.λπ.

Πάντως, η κυπριακή κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους τοπικούς επιχειρηματικούς φορείς, επεξεργάζεται κάποια σενάρια τόνωσης της κυπριακής αγοράς ακινήτων, προκειμένου αυτά να ξεκινήσουν να υλοποιούνται το 2012 (στην Ελλάδα, αντίθετα, η φορολογία πέφτει σαν το χαλάζι).

Η μνημονιακή Ελλάδα, όμως, και η Κύπρος έχουν σημειώσει φέτος την τρίτη σε μέγεθος ποσοστιαία πτώση στις τιμές των ακινήτων στην ευρωζώνη.

«Πρωταθλήτρια» -και μάλιστα με μεγάλη διαφορά- στην πτώση είναι η Ιρλανδία, που έχει χάσει 5,9% το 2008, 18,3% το 2009, 13,1% πέρυσι και 11,8% φέτος. Μιλάμε, δηλαδή, για συνολική πτώση τιμών κοντά στο 50%!

Δεύτερη θέση στις απώλειες φέτος καταλαμβάνει μια άλλη χώρα που φλερτάρει με το μνημόνιο. Μιλάμε για την Ισπανία, όπου οι τιμές των οικιστικών ακινήτων της έχουν χάσει από το 2009 μέχρι σήμερα κοντά στο 17% (-5,5% φέτος).

Όσο για τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που απασχολούν την κοινή γνώμη σχετικά με το χρέος τους, την Ιταλία και την Πορτογαλία, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων το πρώτο φετινό εξάμηνο σημείωσαν κάποια άνοδο (0,9% και 0,4%, αντίστοιχα), αυτή ωστόσο υπολειπόταν έντονα από τη μέση επίδοση της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, τα ακίνητα στην ευρωζώνη έχουν σημειώσει άνοδο 1,8% το 2010 και 1,7% το πρώτο φετινό εξάμηνο, με καλύτερες επιδόσεις αυτές της Γαλλίας, της Εσθονίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Φινλανδίας κ.ά.

Να δούμε βέβαια πώς θα εξελιχθούν οι παραπάνω δείκτες το 2012. Γιατί με τις αποφάσεις του γαλλογερμανικού άξονα και τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν σε κάμποσες χώρες, μάλλον δεν θα τη βγάλουν καθαρή ούτε οι τιμές των ευρωπαϊκών ακινήτων.

Και όχι μόνο στον φτωχό Νότο…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v