Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 2 2012

Οι Ασφαλιστικές και το "πραξικόπημα της πιτζάμας"

Οι Ασφαλιστικές και το πραξικόπημα της πιτζάμας
Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr οι ασφαλιστικές υπέβαλαν ανεπίσημα ερώτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος για το αν θα μπορούσαν να κουρέψουν αναδρομικά τα συμβόλαια εγγυημένης απόδοσης.

Να μειώσουν δηλαδή ακόμη και στο μισό τις ελάχιστες συντάξεις που οφείλουν να δώσουν σε κατόχους συμβολαίων ζωής με εγγυημένο επιτόκιο που φθάνει ως και το 4,25%.

Αφορμή για το «πραξικόπημα της πιτζάμας» είναι το PSI. Οι ασφαλιστές ισχυρίστηκαν ότι, αφού κουρεύονται οι τοποθετήσεις σε ομόλογα, να μειωθούν ισόποσα και τα λεφτά που πρέπει να δώσουν σε όσους υποσχόταν εγγυημένη απόδοση.

Ευτυχώς, ακόμη και γι' αυτούς, η Τ.τ.Ε. έκοψε την κουβέντα εξαρχής.

Και λέμε ευτυχώς καθώς, αν υιοθετούνταν ένα τέτοιο αίτημα, θα ξεσηκωνόταν δικαιολογημένα σάλος από τις οργανώσεις των καταναλωτών καθώς πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες συμβόλαια.

Σάλος που θα ήταν και η ταφόπλακα για την ήδη αναξιόπιστη λόγω των κανονιών ασφαλιστική βιομηχανία ζωής.

Οι ίδιοι οι ασφαλιστές ήταν αποφασισμένοι. Όπως μάθαμε, το θέμα είχε τεθεί προ καιρού σε σύσκεψη του προεδρείου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Με τη συντριπτική πλειονότητα των παρόντων να τάσσεται υπέρ. Φανατικότερες όλες οι πολυεθνικές, που όταν μπήκαν στην αγορά ευαγγελίζονταν την εξυγίανσή της και πίεσαν παντοειδώς και σωστά για τη δημιουργία της ΕΠΕΙΑ και την ανάκληση αδειών.

Όλα αυτά για «κούρεμα» 1,5 - 2 δισ. ευρώ, που θα υποστούν από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν οι ασφαλιστικές.

Οι δε δικαιολογίες ότι εγγυημένες αποδόσεις 4,25% παρέχονταν όταν μετοχές και ομόλογα έδιναν μεγάλες αποδόσεις είναι τουλάχιστον αστείες.

Πρώτον,
επειδή το "ματσάρισμα" επενδύσεων με μελλοντικές υποχρεώσεις απαιτεί σωστές προβολές και συνεχείς διορθώσεις. Δεύτερον, και βασικότερο, γιατί όλοι εδώ ζούμε.

Και όλοι γνωρίζουμε ότι κάποιες από τις εταιρείες επί χρόνια επένδυαν τα λεφτά των ασφαλισμένων κατά το δοκούν του επιχειρηματία (και δεν αναφερόμαστε μόνο στον Παυλάρα) ή ρευστοποιούσαν με μεγάλα κέρδη θέσεις σε μετοχές και ομόλογα για να καλύψουν τις τεράστιες λειτουργικές ζημίες τους.

Όπως ξέρουμε, αρκετές από τις εταιρείες που τάσσονται αναφανδόν υπέρ του αιτήματος κουρέματος των κλασικών ασφαλιστικών προγραμμάτων ζωής επιδιώκουν εδώ και χρόνια με περίεργες μεθοδεύσεις να οδηγήσουν όσους κατέχουν τέτοια συμβόλαια στην αναθεώρηση ή ακόμη και στην δόλια κατάπτωσή τους υπ' ευθύνη του ασφαλισμένου.

Για όλα αυτά, όπως και για δεκάδες άλλα που δεν υπάρχει τώρα ανάγκη να μνημονευτούν, αλλά συμβαίνουν, υφίσταται μια άθλια μεθόδευση, ένα επιχειρηματικό πραξικόπημα, που ευτυχώς αποδείχθηκε πραξικόπημα της πιτζάμας, μια και τους έπιασε στον ύπνο η Τ.τ.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v