Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 18 2012

Οι Άραβες… έκαναν καλύτερα το "κούρεμα"

Οι Άραβες… έκαναν καλύτερα το κούρεμα
Ενδιαφέρουσα όσο και κατατοπιστική η δήλωση κορυφαίου παράγοντα του Ντουμπάι, που συμμετείχε στις διαδικασίες για την αναδιάρθρωση του χρέους της αραβικής χώρας…

«Οι αρμόδιοι της ελληνικής κυβέρνησης αμέσως μόλις εκτίμησαν την κρισιμότητα της κατάστασης (σ.σ.: φθινόπωρο 2009 - αρχές 2010) όφειλαν να καταστήσουν σαφή την αδυναμία αποπληρωμής. Παράλληλα, όφειλαν να καταστήσουν σαφή την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε εθελοντική αναδιάρθρωση και πρόσκληση ενδιαφέροντος με όλους ανεξαιρέτως τους πιστωτές.

Αυτό συνέβη στο Ντουμπάι, και το γνωρίζω καλά γιατί συμμετείχα στη διαδικασία ως σύμβουλος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Τώρα η κατάσταση αρχίζει να βελτιώνεται γιατί οι πιστωτές συζήτησαν με τους οφειλέτες για την περικοπή, το 'κούρεμα' του χρέους. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και ήδη υπάρχουν συμφωνίες για μεγάλα μέρη του χρέους. Ο λόγος για τον οποίο προχωρά η διαδικασία για το Ντουμπάι είναι ότι οι ειδικοί αποφάσισαν έγκαιρα πως δεν μπορούν να πληρώσουν όλα τα ποσά.

Αντιθέτως, στην Ελλάδα, επιδιώχθηκε ένα σχέδιο διάσωσης που προέβλεπε πως οι πιστωτές θα λάβουν το 100% των χρημάτων τους».

Γιατί αναφέρεται η περίπτωση του Ντουμπάι και των δηλώσεων του αξιωματούχου: μα ακριβώς επειδή το πρόβλημα χρέους της αραβικής χώρας έσκασε περίπου την ίδια περίοδο όπου η (τότε) νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Παπανδρέου συνειδητοποιούσε τι είχε παραλάβει.

Βέβαια, στη συνέχεια, αποδείχθηκε πως ο (τότε) πρωθυπουργός είχε μυστικές συνομιλίες με τον Στρος-Καν και το ΔΝΤ πολύ πριν αναλάβει τα ηνία της Ελλάδας, πως κυρίως η Γερμανία διευκόλυνε την είσοδο του Ταμείου στην Ευρώπη και πως η Αθήνα, χωρίς να εξετάσει εναλλακτικές προτάσεις, προχώρησε στη συμφωνία (μνημόνιο α΄).

Και με τον τρόπο αυτόν άνοιξε την… κερκόπορτα για την υφεσιακή καταιγίδα που ακολούθησε και διαδοχικά σε αλλεπάλληλες δεσμεύσεις, που φαίνεται πως ολοκληρώνονται με τη μεταφορά του χρέους (από το ελληνικό) στο βρετανικό δίκαιο και την πλήρη εμπράγματη ενεχυρίαση της χώρας στους δανειστές.

Θα πείτε ότι αυτά είναι κρίσεις εκ των υστέρων. Όμως, οι δηλώσεις του Άραβα αξιωματούχου δείχνουν άλλη μία πτυχή ενός… κοινού μυστικού, του δράματος που παίχτηκε σε βάρος της χώρας. Και συνεχίζεται να εκτυλίσσεται σε βάρος των κατοίκων της αλλά και των παιδιών μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v