Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 15 2012

O Λοβέρδος, η γκάφα και ο λογαριασμός

O Λοβέρδος, η γκάφα και ο λογαριασμός
Το υπουργείο Υγείας μετά από επίμονες πιέσεις της τρόικας αποφάσισε το περασμένο φθινόπωρο να εισαγάγει και στην Ελλάδα τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ).

Προσδιορισμένες, δηλαδή, τιμές περίπου για το σύνολο των ιατρικών πράξεων. Με τις νέες τιμές προσδιορίζονται οι αμοιβές για κάθε επέμβαση και για τα υλικά που χρησιμοποιούνται, ενώ ορίζεται και ανώτατος χρόνος νοσηλείας.

Αν δηλαδή κάποιος ασθενής ήθελε για επέμβαση να παρατείνει τη νοσηλεία του ή να έχει έξτρα καλύψεις, π.χ αποκλειστική νοσοκόμα, θα έπρεπε να πληρώσει από την τσέπη του ή να πληρώσει τη διαφορά η ασφαλιστική.

Κατόπιν δε διαπραγματεύσεων και αμοιβαίων υποχωρήσεων, συμφωνήθηκε στο νέο σύστημα να μπουν και τα ιδιωτικά νοσοκομεία με τις τιμές 20% υψηλότερες από αυτές που ισχύουν για τα δημόσια.

Το σύστημα ξεκίνησε να δουλεύει πιλοτικά για τα δημόσια νοσοκομεία τον περασμένο Νοέμβριο και για τα ιδιωτικά από τις αρχές του έτους.

Κάπου εκεί χάθηκε η μπάλα, και ο λογαριασμός.

Και αυτό γιατί οι ιατροί παζαρεύοντας άνοιξαν με το υπουργείο κερκόπορτες.

Πέτυχαν να εξαιρεθούν οι επιπλοκές στις επεμβάσεις από την τιμολόγηση με τα ΚΕΝ καθώς και οι πρόσθετες ημέρες νοσηλείας.

Και στήθηκε κανονική... βιομηχανία κυρίως στα δημόσια νοσοκομεία και δευτερευόντως σε κάποια ιδιωτικά. Νοσοκομεία που είχαν να δουν πληρότητα χρόνια ξεχείλισαν λόγω των δεκάδων «επιπλοκών» σε εγχειρήσεις.

Αποτέλεσμα τον Νοέμβριο, πρώτο μήνα όπου εφαρμόστηκε το σύστημα πιλοτικά στα δημόσια νοσοκομεία, ο λογαριασμός για τα ταμεία να είναι 70% υψηλότερος από τον στόχο.

Εξαιτίας της αποτυχίας που δημιούργησαν οι κερκόπορτες, το υπουργείο διαμήνυσε στα ιδιωτικά νοσοκομεία ότι τα περιστατικά του Ιανουαρίου θα τιμολογηθούν με το προϋπάρχον καθεστώς.

Και το ίδιο προβλέπεται να συμβεί αν δεν βρεθεί λύση και για τα περιστατικά νοσηλείας του τρέχοντος μήνα.

Κοινώς, οι κλινικές θα πληρώσουν το... μάρμαρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v