Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 21 2012

Alpha - Eurobank: Τι λέει το ταμπλό για το deal

Alpha - Eurobank: Τι λέει το ταμπλό για το deal
Τις τελευταίες 10 ημέρες ο τίτλος της Eurobank έχει κάνει ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ. Από τις 10 Φεβρουαρίου κατέγραψε άνοδο 53,4% και χθες έκλεισε στο 1,35 ευρώ.

Το ίδιο διάστημα, η τιμή της μετοχής της Alpha Bank κατέγραψε άνοδο 24,8% και έκλεισε χθες στο 1,81 ευρώ.

O τίτλος της Eurobank όχι μόνο έκλεισε την ψαλίδα με την Alpha Bank, βάσει της σε ισχύ ακόμη απόφασης συγχώνευσης, με σχέση ανταλλαγής 7 μετοχές Eurobank για κάθε 5 μετοχές Alpha, αλλά το χθεσινό κλείσιμο ενέχει και μικρό premium.

Αυτό σημαίνει ότι το ταμπλό προεξοφλεί τώρα ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα προχωρήσει, παρά τα «καυγαδάκια» για μια σειρά λόγους:

Ο πρώτος είναι οι μεγαλύτερες ζημίες λόγω της επέκτασης, όπως όλα δείχνουν, του PSI και για τα δάνεια τραπεζών προς προβληματικές ΔΕΚΟ. Και μεγαλύτερες ζημίες συνεπάγονται μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η συγχώνευση μπορεί μέσω συνεργειών (όπως για παράδειγμα η πώληση θυγατρικών του εξωτερικού όπου οι δύο τράπεζες έχουν παρουσία, ή η μείωση του αριθμού καταστημάτων στην Ελλάδα) να δημιουργήσει κεφάλαια.

Σημασία έχουν και άλλες παράμετροι, όπως, για παράδειγμα, αν το δικαίωμα επαναγοράς θα το έχουν οι μέτοχοι ή οι τράπεζες.

Το σίγουρο είναι ότι οι μεγαλομέτοχοι και οι τραπεζίτες περιμένουν την οριστικοποίηση του PSI και παραμέτρων επανακεφαλαιοποίησης για να κάνουν τους τελικούς λογαριασμούς…

ΥΓ.: Από έγκυρες πηγές η στήλη πληροφορείται ότι μετά την ολοκλήρωση της ενίσχυσης κεφαλαίων κατά 250 εκατ. ευρώ μέσω της απόκτησης υβριδικών τίτλων και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης προωθείται σύντομα και μεγαλύτερη κεφαλαιακή ενίσχυση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.
 
ΥΓ.2: Η διοίκηση του Χ.Α. εξετάζει πώς θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκαλεί η μη διαπραγμάτευση των ΣΜΕ της Eurobank, λόγω της απόφασης απορρόφησης της τράπεζας από την Alpha Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v