Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 30 2004

Ολίγον… ”παγωμένη” η εικόνα των 9μήνων

Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Περίπου... 150 εισηγμένες περίμεναν ξανά την τελευταία στιγμή για να δημοσιεύσουν ”σωρηδόν” τις λογιστικές τους καταστάσεις.

Μέσα σε αυτές θα κρύβονται και οι περισσότερες ”αρνητικές εκπλήξεις” της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης.

Ήδη, πάντως, οι αναλυτές έχουν σχηματίσει μια εικόνα για την πορεία του συγκεκριμένου τριμήνου από τις εταιρίες που πραγματικά ”μετράνε”, μια εικόνα η οποία είναι ”καλή, αλλά όχι και τόσο καλή”.

Αρνητικοί παράγοντες από πλευράς μεγεθών ο ΟΤΕ, η Εμπορική και η ΔΕΗ, που με δεδομένο ότι είναι ”κολοσσοί”, με τα μειωμένα αποτελέσματά τους αλλάζουν και την εικόνα της συνολικής αγοράς.

Γενικότερα, οι τράπεζες βλέπουν τον ρυθμό αύξησης της κερδοφορίας τους να μειώνεται όταν μετράμε ”9μηνο με 9μηνο” αντί ”6μηνο με 6μηνο”, ενώ σε πολλές άλλες εταιρίες βγαίνουν σιγά σιγά οι… σκελετοί από τις ντουλάπες, γίνονται οι προβλεπόμενες αποσβέσεις κ.λπ.

Άλλωστε έρχονται οι ισολογισμοί στο τέλος του χρόνου και ουδείς επιθυμεί πλέον σημειώσεις ορκωτών που θα κινούσαν το ενδιαφέρον του κ. Πιλάβιου.

Κι ακόμη, έγινε γνωστό ότι τελικά υπάρχει υποχρέωση για λογιστικές καταστάσεις σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα από το α΄ τρίμηνο του 2005, όπως ξεκαθάρισε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός, παρά την πρόταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για παράταση ως το εξάμηνο και μη έκδοση λογιστικών στο α΄ τρίμηνο.

Εν ολίγοις, η συνολική εικόνα του 9μήνου θα είναι ολίγον… κρύα, ιδίως αν λάβουμε υπόψη μας ότι η αγορά βρίσκεται αισίως στις 2.672 μονάδες.

Ενδεικτική ίσως αυτού του προβληματισμού είναι και η άποψη που εμπεριέχεται σε ανάλυση για τη ”δεύτερη ανάγνωση” των αποτελεσμάτων 9μήνου του κ. Κώστα Σεγρεδάκη, της Praxis Χρηματιστηριακή:

”Παρά τις όποιες ενδεχόµενες εξελίξεις για τη µελλοντική πορεία της αγοράς”, αναφέρει, ”θεωρούµε ότι σε επίπεδο αποτίµησης έχει ήδη εισέλθει σε υπερτιµηµένη περιοχή, µε τον πολλαπλασιαστή κερδών του δείκτη FTSE-20 να ανέρχεται σε 18,4x έναντι 14,24x του δείκτη DJ Euro Stoxx 50”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v