Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 26 2012

Telecoms: Πήγαν… ταμείο το 2011

Telecoms: Πήγαν… ταμείο το 2011
Περισσότερο αμυντική στάση σε σχέση με το παρελθόν κράτησαν το 2011 οι εταιρείες του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, καθώς προσπάθησαν να μειώσουν την έκθεσή τους προς τις τράπεζες.

Κάτι ο περιορισμός των επενδύσεων, κάτι οι προσπάθειες περικοπών του λειτουργικού κόστους, κάτι, τέλος, η άμβλυνση του πολέμου τιμών-προσφορών στην κινητή τηλεφωνία έφεραν αποτελέσματα στο ταμείο και… κούρεψαν τις υποχρεώσεις των εταιρειών προς τις τράπεζες.

Ο ΟΤΕ για παράδειγμα πέτυχε θετικές ταμειακές ροές (άθροισμα λειτουργικών και επενδυτικών) ύψους 77 εκατ. ευρώ, μειώνοντας περίπου ισόποσα τον καθαρό τραπεζικό του δανεισμό, παρά το γεγονός ότι επένδυσε πάνω από 1 δισ. ευρώ (τα κεφάλαια από την πώληση της Telecom Serbia δεν είχαν εισρεύσει έως την 31η Δεκεμβρίου 2011).

Η Forthnet, παρά τις μεγάλες ζημίες που δημοσίευσε (εξαιτίας λογιστικών απομειώσεων μη επαναλαμβανόμενου χαρακτήρα), σημείωσε θετικές ταμειακές ροές άνω των 22 εκατ. ευρώ (+83 εκατ. οι λειτουργικές, 59,3 εκατ. οι επενδύσεις).

Τέλος, η Hellas On Line ήταν η μόνη εκ των τριών εισηγμένων που εμφάνισε αρνητικές ταμειακές ροές (+51,3 εκατ. οι λειτουργικές, στα 57,5 εκατ. οι επενδύσεις), ωστόσο η αύξηση κεφαλαίου που υλοποίησε, σε συνδυασμό με την είσπραξη επιχορήγησης, μείωσε τις τραπεζικές υποχρεώσεις της κατά 20 εκατ. ευρώ.

Και οι τρεις λοιπόν εισηγμένες του κλάδου το 2011… πήγαν ταμείο. Και το ίδιο θα επιδιώξουν να επαναλάβουν και φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v