Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 7 2012

Σφηνάκια για Τιτάν, Πετζετάκις, εκδόσεις εντόκων

Σφηνάκια για Τιτάν, Πετζετάκις, εκδόσεις εντόκων
Εκδόσεις Εντόκων: Ρευστότητα ύψους 13,2 δισ. ευρώ άντλησε το πρώτο τετράμηνο του έτους από τις τράπεζες το ελληνικό δημόσιο, μέσω εκδόσεων εντόκων γραμματίων.

Οι εκδόσεις εντόκων ξεπέρασαν κατά 3,1 δισ. ευρώ τα κεφάλαια που άντλησε το Δημόσιο την αντίστοιχη περίοδο του 2011, ενδεικτικό της πίεσης που υπήρχε λόγω της καθυστέρησης καταβολής δόσεων.

Από τον Απρίλιο, όταν και ολοκληρώθηκε το PSI+, το ύψος των εντόκων του Δημοσίου άρχισε να μειώνεται, ενώ στόχος για φέτος είναι να αντλήσει 3 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρσι.

Αν επιτευχθεί ο στόχος, οι τράπεζες θα λάβουν μια μικρή ανάσα ρευστότητας.

Πετζετάκις: Κανονικά προχωρά η υπόθεση εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην ιστορική βιομηχανία.

Η Lead Finance, που λειτουργεί ως σύμβουλος του επενδυτή, μετά τη συμφωνία με τους ομολογιούχους της Πετζετάκις, βρίσκεται κοντά και στην οριστικοποίηση συμφωνίας ρύθμισης χρεών με τράπεζες και προμηθευτές, ενώ έχει συμφωνήσει και με τους εργαζομένους.

Αν δεν υπαναχωρήσει κάποια από τις πλευρές, τότε μετά τις εκλογές θα κλείσει και τυπικά η συμφωνία με τις τράπεζες και θα κατατεθεί αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 με συμφωνία πιστωτών.

Αυτό σημαίνει ταχείες διαδικασίες μια και οι πιστωτές θα έχουν ήδη συμφωνήσει στο σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Τιτάν: Αύξηση του καθαρού δανεισμού κατά 11% σε σχέση με το τέλος του 2011 εμφάνισε το α΄ τρίμηνο ο όμιλος Τιτάν, παρά την υποχώρηση των πωλήσεων.

Στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, η διοίκηση εξήγησε ότι η αύξηση του δανεισμού οφείλεται και στις μεγαλύτερες ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης.

Ο όμιλος ετοιμάζεται, για αύξηση της ζήτησης τσιμέντου σε περιοχές όπως η Βόρεια Αφρική, η Βόρειος Αμερική αλλά και τα Βαλκάνια.

Για τον λόγο αυτόν, έχει ανοίξει πρόσθετες γραμμές χρηματοδότησης.

Στις ΗΠΑ, η συνεχιζόμενη θετική πορεία της οικονομίας καθώς και η αυξητική τάση στον αριθμό των αδειών για νέες κατασκευές δημιουργούν προσδοκίες για επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας, που βρίσκεται στα πιο χαμηλά επίπεδα των τελευταίων 30 ετών.

Σε πρόσφατη δημοσίευση, η Αμερικανική Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών αναθεώρησε προς τα άνω την εκτίμησή της για την κατανάλωση τσιμέντου το 2012 στο +4%, επίπεδα όμως που παραμένουν πολύ κατώτερα του εγκατεστημένου παραγωγικού δυναμικού της χώρας.

Στη Βόρεια Αφρική εκτιμάται ότι η ομαλοποίηση της κατάστασης μετά την Αραβική Άνοιξη θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ζήτησης τσιμέντου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v