Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 29 2012

Dionic: Υπάρχει χρόνος και χρηματοδότηση;

Dionic: Υπάρχει χρόνος και χρηματοδότηση;
Η Dionic στο τέλος του 2011 είχε καθαρό δανεισμό γύρω στα 45 εκατ. ευρώ, που προφανώς για να εξυπηρετηθεί χρειάζεται επιμήκυνση και ενδεχομένως μείωση επιτοκίου. Μια παρόμοια κατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηρίζει στις μέρες μας τις μισές περίπου εισηγμένες εταιρείες!

Το ένα κομμάτι των εργασιών της Dionic, το εμπορικό, έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση και έχει προκαλέσει μεγάλες επισφάλειες, οι οποίες στο μεγαλύτερο βαθμό τους έχουν λογιστικοποιηθεί μέσα στο 2011.

Υπάρχει, όμως, ακόμα ένα σημαντικό κομμάτι εργασιών του εισηγμένου ομίλου που εξακολουθεί να ανεβαίνει και εδώ και καιρό είτε έχει ξεκινήσει τη διαδικασία της διεθνοποίησής του (ATCOM) είτε την ξεκινά τώρα (Skroutz).

Πέραν αυτών, υπάρχει η δραστηριότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μεταξύ των άλλων, η εισηγμένη συμμετέχει σε ένα αιολικό πάρκο ισχύος 42 MW στην Κορινθία, που φέρεται να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εξασφάλιση άδειας εγκατάστασης. Ένα τέτοιο πάρκο σε λειτουργία θα μπορούσε να αποφέρει EBITDA ακόμη και 11 εκατ. ευρώ, ωστόσο, λένε στην εταιρεία, για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτούνται άδειες, χρόνος και φυσικά μια σημαντική επένδυση.

Τέλος, πέραν κάποιων άλλων κερδοφόρων θυγατρικών στον χώρο των υπηρεσιών, πρόθεση της Dionic είναι να δραστηριοποιηθεί στην υπό απελευθέρωση αγορά τυχερών παιχνιδιών, τόσο στα «φρουτάκια» σε συνεργασία με τον όμιλο Βαρδινογιάννη όσο και στο διαδικτυακό στοίχημα, και πάλι σε συνεργασία με άλλον εταίρο. Τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να αποφέρουν πολλά, αλλά επί του παρόντος τα πράγματα στον κλάδο έχουν παγώσει και επίσης τέτοιες δουλειές χρειάζονται κεφάλαια.

Συμπέρασμα: Πολλές από τις δραστηριότητες της Dionic θα μπορούσαν να θεωρηθούν μελλοντικά υποσχόμενες ή ενδεχομένως και πολύ υποσχόμενες, ωστόσο χρειάζονται χρόνο και χρηματοδότηση. Και το ζητούμενο είναι κατά πόσον οι τράπεζες θα δείξουν τέτοιες εποχές την απαιτούμενη «κατανόηση». Επαναλαμβάνουμε πως το συγκεκριμένο ερώτημα αφορά όχι μόνο την Dionic, αλλά και δεκάδες εισηγμένες.

Η διοίκηση, πάντως, της εταιρείας δηλώνει πως οι συζητήσεις με τις τράπεζες διεξάγονται σε καλό κλίμα και γενικά πως δεν βλέπει μέχρι σήμερα το ενδεχόμενο αυτές να τραβήξουν το χαλί κάτω απ’ τα πόδια της.

Πάντως, γίνονται και κάποιες επαφές, ώστε σε ορισμένα από τα projects (από τα αιολικά πάρκα, έως το νέο πρόγραμμα της ATCOM στο mobile internet και στα τυχερά παιχνίδια κ.λπ.) να συμμετάσχουν και ιδιώτες επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v