Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 1 2012

Τα ταμεία, η αγορά ομολόγων κι η μείωση χρέους

Τα ταμεία, η αγορά ομολόγων κι η μείωση χρέους
Την πρότασή του για πώληση από την πλευρά των ταμείων των ομολόγων έκδοσης EFSF (μουαγέν υποδεικνύει ο Βενιζέλος στα ταμεία) διάρκειας ενός ή δύο ετών και την αγορά στις τρέχουσες χαμηλές τιμές ελληνικών κρατικών ομολόγων επανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγ. Βενιζέλος.

Μάλιστα, συνέστησε την ίδια τακτική και στους μικροομολογιούχους που υπέστησαν κούρεμα συμμετέχοντας στο PSI+.

Τα ομόλογα έκδοσης EFSF, που έλαβαν ταμεία και ομολογιούχοι ως αντάλλαγμα για την ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων, μπορούν να ρευστοποιηθούν σε τιμές κοντά στο 100% της ονομαστικής τους αξίας.

Ο Ε. Βενιζέλος προτείνει με τα κεφάλαια από τη ρευστοποίηση των ομολόγων του EFSF να αγοράσουν τα ταμεία και οι ομολογιούχοι ελληνικά κρατικά ομόλογα που είναι διαπραγματεύσιμα με discount ως 86% (10ετή) της ονομαστικής τους αξίας.

Αν τα παραπάνω ομόλογα εξοφληθούν από το Δημόσιο, τότε τα ταμεία και οι ομολογιούχοι θα έχουν αναπληρώσει, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, το σύνολο των απωλειών από το κούρεμα, την επιμήκυνση και τη μείωση των επιτοκίων και θα πάρουν και κάτι παραπάνω.

Η πρόταση Βενιζέλου αποσκοπεί, ταυτόχρονα, στην περαιτέρω μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ.

Και αυτό γιατί τα ομόλογα που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία συμψηφίζονται σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης με την αντίστοιχη υποχρέωση του κράτους.

Αν εφαρμοστεί πλήρως και με έξυπνο τρόπο, η παραπάνω τακτική μπορεί να μειώσει το χρέος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κατά άλλες 30 μονάδες επί του ΑΕΠ.

Ο Ε. Βενιζέλος, όμως, δεν εξήγησε λεπτομερώς πώς θα προκύψει η παραπάνω μείωση του χρέους. Η ονομαστική αξία των ομολόγων EFSF που έλαβαν τα ταμεία δεν ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ.

Με αυτά τα λεφτά δεν μπορεί να αγοραστούν, ακόμη και με discount 86%, αρκετά κρατικά ομόλογα ώστε να υπάρξει περαιτέρω μείωση του χρέους κατά 30% του ΑΕΠ.

Επιπρόσθετα, δεν ξέρουμε ποια διοίκηση ταμείου θα βάλει το κεφάλι της στον ντορβά υπογράφοντας τη ρευστοποίηση ομολόγων EFSF, που ισοδυναμούν με μετρητά.

Και μάλιστα, για να αγοράσει ομόλογα ελληνικού δημοσίου με ιδιαίτερα ελκυστική απόδοση αλλά και τον κίνδυνο να υποστούν νέο... κούρεμα (δεδομένου του όλου κλίματος)! 

Γι' αυτό και προς το παρόν τουλάχιστον καμία διοίκηση ταμείου δεν άκουσε τον Βενιζέλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v