Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 27 2012

Ο Αλλαμανής, οι νταβατζήδες και η… μέθοδος

Ο Αλλαμανής, οι νταβατζήδες και η… μέθοδος
Το τρίτο μυθιστόρημα του Απόστολου Αλλαμανή (ΑΛΤΕ, Alfa Alfa Holdings), με τίτλο «Αν δεν Κοιμάσαι... μη Φοβάσαι», κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Περίπλους.

Ο πάλαι ποτέ κραταιός εργολάβος, που δημιούργησε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας τον όμιλο Alfa Alfa Holdings, ο οποίος κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος εξαιτίας των υψηλών χρεών, εξακολουθεί να επιχειρεί, αλλά το έχει ρίξει για τα καλά στη συγγραφή.

Το «Αν δεν Κοιμάσαι... μη Φοβάσαι» είναι το τρίτο μυθιστόρημα μετά το «Αντικατοπτρισμοί, μια σύγχρονη βυζαντινή ιστορία πολιτικής διαπλοκής» και το «Ο Ήλιος ανέτειλε τα Μεσάνυχτα».

Ποιο είναι το θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος; Πιο άλλο από την «πορεία ενός ανθρώπου σύγχρονου που έζησε, μεγαλούργησε, ερωτεύτηκε, γνώρισε πάθη και χάρηκε επιτυχίες».

Οι προβλέψεις του Απ. Αλλαμανή για το τι μας περιμένει μετά το μνημόνιο δεν είναι και τόσο αισιόδοξες. Όπως γράφει, «έρχεται η καινούργια κυβέρνηση που περίμενες, δημιουργεί μία καινούργια τάξη πραγμάτων και μία καινούργια τάξη αξιών, αναδεικνύει στελέχη κομματικά και δικούς της μηχανισμούς και, το βασικότερο, δημιουργεί ροή εσόδων ώστε να επιβιώσει!

Τα έσοδα αυτά, το κόμμα τα εξασφάλισε από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία το στήριζαν στην αρχή πολιτικά, και σε ανταπόδοση, τα ανέδειξε προτιμησιακά σε μεγαλοπαράγοντες - νταβατζήδες, που καπέλωσαν όλη τη ροή του χρήματος. Έφτιαξε έτσι ανθρώπους και φτιάχτηκε και το ίδιο! Τελικά, όπως είπα και πριν, άλλαξε μόνο η μέθοδος».

Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, με σπουδές στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και μεταπτυχιακό από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και -βεβαίως- καλές γνωριμίες, ο Απ. Αλλαμανής ανέβηκε γρήγορα στον στίβο των επιχειρήσεων. Το ίδιο γρήγορη ήταν και η πτώση του, εν μέσω προβλημάτων με επενδύσεις στις ΗΠΑ και αποκαλύψεων για τις σχέσεις του με το πολιτικό σύστημα και τους κρατικούς τραπεζίτες της περιόδου Σημίτη.

Οι μικρομέτοχοι των δύο πάλαι ποτέ εισηγμένων (ΑΛΤΕ και Alfa Alfa Holdings) του καταλογίζουν πολλά, όμως ο ίδιος θεωρεί πως πάλεψε μέχρι τέλους για να σώσει τον όμιλο.

Απαντήσεις για την άνοδο και την πτώση του επιχειρηματία μπορεί κάποιος να βρει διάσπαρτες στα τρία μυθιστορήματα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v