Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 5 2012

Πιλότος η BCP για τις ΑΜΚ των ελληνικών τραπεζών

Πιλότος η BCP για τις ΑΜΚ των ελληνικών τραπεζών
Μύθους και ψευδοπροβλήματα που αναπαράγονται στην Ελλάδα σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καταρρίπτει η αύξηση κεφαλαίου που αποφασίστηκε για την πορτογαλική BCP, μητρική της εν Ελλάδι Millennium Bank.

Η BCP προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου 500 εκατ. ευρώ υπέρ των παλαιών μετόχων και σε σκληρή αναδοχή από το πορτογαλικό δημόσιο.

Αν υπάρξουν αδιάθετες μετοχές και καλυφθούν από το Δημόσιο, το τελευταίο θα λάβει κοινές μετοχές μετά ψήφου.

Η αύξηση επίσης διενεργείται βάσει της υπουργικής απόφασης που έχει εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας και προβλέπει ελάχιστο discount 25% σε σχέση με τη μέση τιμή του προηγούμενου μήνα αν εκδοθούν κοινές μετοχές μετά ψήφου και ελάχιστο discount 35% για κοινές μετοχές άνευ ψήφου.

Απόφαση που είναι εντός του πνεύματος της κοινοτικής οδηγίας ότι σε περίπτωση κρατικής βοήθειας στις τράπεζες η τιμή διάθεσης των μετοχών θα ενέχει σημαντικό discount.

Παρ' όλα αυτά, η ΑΜΚ της BCP δεν έχει κακούς όρους για τους ιδιώτες μετόχους. Και αυτό γιατί το ύψος των κεφαλαίων που χρειαζόταν η τράπεζα μειώθηκε σημαντικά με την έκδοση CoCos ύψους 3 δισ. ευρώ, τα οποία προσμετρώνται στα βασικά εποπτικά κεφάλαια.

Με τον περιορισμό των κεφαλαίων της αύξησης, το αν το Δημόσιο λάβει κοινές μετοχές με ψήφο δεν παίζει και ιδιαίτερο ρόλο.

Ρόλο αντίθετα παίζουν τα υπόλοιπα στοιχεία. Δηλαδή η τιμή διάθεσης (4 σεντς) των νέων μετοχών και οι όροι επαναγοράς των κοινών μετοχών που ενδέχεται να πάρει το Δημόσιο.

ΥΓ.: Θυμίζουμε ότι οι απευθείας ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών από τον ESM θα υπόκεινται σε κοινοτικούς ελέγχους αλλά και σε κοινοτικές πρακτικές. Αυτό σημαίνει ότι όλοι θα πρέπει να σεβαστούν την κοινοτική οδηγία για βαθύ discount σε περίπτωση ανακεφαλαιοποίησης από κρατικά ή κοινοτικά (εν προκειμένω) κονδύλια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v