Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 16 2012

ΟΤΕ: Ευτυχώς που πουλήθηκε στους Γερμανούς!

ΟΤΕ: Ευτυχώς που πουλήθηκε στους Γερμανούς!
Η εξαγορά του 40% του ΟΤΕ από τη γερμανική Deutsche Telekom θεωρήθηκε από πολλούς «ξεπούλημα», «σκάνδαλο», «απώλεια εθνικής κυριαρχίας» κ.λπ.

Όταν μάλιστα η τιμή της μετοχής είχε υποχωρήσει στην περιοχή των 10-15 ευρώ, πολλοί είχαν καταγγείλει τους Γερμανούς για επιχειρούμενη υποτιμητική κερδοσκοπία με στόχο να αγοράσουν «τσάμπα» τον Οργανισμό.

Σήμερα, η τρέχουσα τιμή της μετοχής του ΟΤΕ έχει πέσει χαμηλότερα από το επίπεδο των 2,5 ευρώ, με την πιστοληπτική ικανότητα να έχει υποβαθμιστεί κατακόρυφα (π.χ. Caa1 από τη Moody’s).

Και αυτό παρά το γεγονός ότι, αν συγκρίνουμε τις επιδόσεις του ΟΤΕ (βλέπε έκθεση της HSBC) με τις αντίστοιχες των βασικών τηλεπικοινωνιακών οργανισμών στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία (χώρες του ευρωπαϊκού νότου, άρα αυξημένου κινδύνου), προκύπτει ότι ο ΟΤΕ:

Έχει τον μικρότερο καθαρό δανεισμό (δανειακές υποχρεώσεις μείον διαθέσιμα) και συγκεκριμένα ο καθαρός δανεισμός του ΟΤΕ ανέρχεται σε 3,35 δισ. ευρώ, όταν τα αντίστοιχα νούμερα είναι 7,07 δισ. για την Portugal Telecom, 30,3 δισ. ευρώ για την Telecom Italia και 57,1 δισ. ευρώ για την Telefοnica.

• Έχει τον καλύτερο δείκτη καθαρών ταμειακών ροών προς καθαρό χρέος (16,8% για τον ΟΤΕ, 1,1% για την Telecom Italia, 0,3% για την Telefοnica και αρνητικό νούμερο για την Portugal Telecom).

• Διαθέτει επίσης τον καλύτερο δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA (2 για τον ΟΤΕ, 2,6 για την Telecom Italia, 2,9 για την Telefonica και 3,3 για την Portugal Telecom).

Παρ' όλα αυτά, η εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρεία έχει τη χαμηλότερη βαθμίδα αξιολόγησης μεταξύ των άλλων τηλεπικοινωνιακών οργανισμών του ευρωπαϊκού νότου.

H Moody’s, για παράδειγμα, δίνει Caa1 στον ΟΤΕ, Ba2 στην Portugal Telecom και Baa2 στην Telecom Italia και στην Telefonica. Η Standard & Poor’s δίνει B- στον ΟΤΕ, έναντι BB+ στην Portugal Telecom και BBB στις άλλες δύο εταιρείες. Και η Fitch αξιολογεί με B- τον ΟΤΕ, με BBB την Portugal Telecom και την Telecom Italia και με ΒΒΒ+ την Telefonica.

Προφανές είναι πως στην πολιτική των τριών γνωστών οίκων υπάρχει μια έντονη συσχέτιση της αξιολόγησης των οργανισμών με τη γενικότερη αξιολόγηση κάθε μιας χώρας.

H Standard & Poor’s, για παράδειγμα, δεν επιτρέπει διαφορά μεταξύ των δύο αξιολογήσεων (τηλεπικοινωνιακού οργανισμού και χώρας) μεγαλύτερη των δύο βαθμίδων, ενώ η Moody’s έχει θέσει ως ταβάνι αξιολόγησης για την Ελλάδα το Caa1 και γι' αυτό έπεσε εκεί η πιστοληπτική αξιολόγηση του ΟΤΕ από B3 που ήταν.

Τα πράγματα όμως θα ήταν πολύ χειρότερα σήμερα αν οι Γερμανοί της Deutsche Telekom δεν ήλεγχαν το 40% του ΟΤΕ.

«Η κατοχή του 40% από την Deutsche Telekom παρέχει κάποια άνεση, ιδιαίτερα όταν οι Γερμανοί έχουν διαβεβαιώσει πως θα δράσουν σαν τελευταίο καταφύγιο δανεισμού στην περίπτωση όπου ο ΟΤΕ δεν είναι ικανός από μόνος του να αναχρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις του», αναφέρει χαρακτηριστικά η HSBC.

Με τον πολυεθνικό οίκο, ωστόσο, να προσθέτει πως «βέβαια, αυτή η υποστήριξη θα πρέπει να ελεγχθεί στην περίπτωση όπου η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ και χωρίς την ικανότητα αναχρηματοδότησης των χρεών της εκτιμούμε ότι ο ΟΤΕ θα ξεμείνει από μετρητά μέχρι το τέλος του 2013».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v