Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 23 2012

Ο ΟΤΕ, η θυσία της Globul και το…όφελος της DΤ

Ο ΟΤΕ, η θυσία της Globul και το…όφελος της DΤ
Η διοίκηση του ΟΤΕ δεν είναι από αυτές που συνηθίζουν να κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους. Γνωρίζοντας ότι ως τον Αύγουστο του 2013 ο Οργανισμός θα πρέπει να καλύψει χρηματοδοτικό κενό από δανεισμό που λήγει, ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ, κάνει από τώρα το κουμάντο της.

Εξ ου και στη γενική συνέλευση προανήγγειλε την πώληση μιας ακόμη θυγατρικής, εκτός και αν αλλάξει η κατάσταση και ο Οργανισμός μπορεί να αναχρηματοδοτήσει τα δάνεια που λήγουν με σχετικά αποδεκτούς όρους.

Πρώτη υποψήφια για πώληση είναι η βουλγαρική θυγατρική της Cosmote, Globul. Το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο κ. Τσαμάζ, όταν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Βουλγαρία ενημέρωσε το προσωπικό της Globul για το ενδεχόμενο πώλησης.

Μαζί με την Globul θα πωληθεί και η τοπική θυγατρική της Γερμανός. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη προσληφθεί ως σύμβουλος η Citigroup και διενεργείται due diligence στην Globul.

Ο ΟΤΕ, λοιπόν, πουλάει τα ασημικά για να μειώσει τα χρέη του στην πλέον δυσχερή οικονομική συγκυρία λόγω του υψηλού κινδύνου χώρας.

Τι κάνει η Deutsche Telekom; Τίποτε, καθώς ορθά αναφέρεται ως επιχείρημα ότι δεν μπορεί ο μέτοχος που κατέχει το 40% του ΟΤΕ να αναλάβει υποχρεώσεις οι οποίες αντιστοιχούν στο 100% του μετοχικού κεφαλαίου.

Αν, όμως, στον διαγωνισμό για την πώληση της Globul συμμετάσχει και η Deutsche Telekom, όπως ψιθυρίζεται, και κυρίως αν πλειοδοτήσει, τότε θα εγερθεί ηθικό θέμα μείζονος σημασίας.

Και αυτό διότι οι Γερμανοί θα... διευκολύνουν τον ΟΤΕ, αγοράζοντας στοιχεία ενεργητικού που δεν ενέχουν ελληνικό κίνδυνο, αντί να βρουν τρόπο να αναχρηματοδοτήσει ο Οργανισμός τα δάνειά του με ανεκτό κόστος.

Αν αυτό σας θυμίζει κάτι, έχετε δίκιο. Με τον ίδιο τρόπο «διευκολύνουν» τη Γενική Τράπεζα οι Γάλλοι της Societe Generale.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v