Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 25 2005

Η ”κατάχρηση αγοράς”, ο Δαρβίνος και τα... ζώα!

Τελευταία μέρα χθες για την υποβολή προτάσεων εκ μέρους των φορέων της αγοράς σε σχέση με το νέο νόμο περί κατάχρησης αγοράς (market abuse), το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αφορά στη μεταφορά αυστηρότατης κοινοτικής Οδηγίας στο ελληνικό Δίκαιο.

Ήδη απο την Παρασκευή είχαν κατατεθεί οι προτάσεις της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ενωσης Τραπεζών, ενω χθες κατέθεσαν ο ΣΜΕΧΑ, η Ένωση Θεσμικών και η Ένωση Εισηγμένων του ΣΕΒ. Η άλλη ένωση εισηγμένων(ΣΕΙΣΕΤ) αλλά και ο Σύνδεσμος των ΕΛΔΕ (ΣΕΔΗΚΑ) συντάχθηκαν όπως μαθαίνουμε με τις προτάσεις του ΣΜΕΧΑ.

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν σημεία τριβής, αφού πολλοί χρηματιστές εκτιμούν ότι η αυστηρότητα του νομοσχεδίου μπορεί να μετατραπεί σε ”δαμόκλειο σπάθη” εναντίον των πιο ”αδύνατων ζώων” της ζούγκλας (συγγνώμη της αγοράς εννοούσαμε), σε μια χώρα στην οποία φημολογείται ότι κάποια ζώα (της συνομοταξίας των… τραπεζοειδών κυρίως) είναι πιο… ίσα από τα άλλα!

Φευ, το πεπρωμένο φυγείν αδύνατο. Όποιοι δεν προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της αγοράς απλώς θα εκλείψουν, όπως ακριβώς προστάζει η θεωρία του Δαρβίνου.

ΥΓ.: Σημειώστε ότι κανένας φορέας δεν συμφωνεί με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που άπτονται του ποινικού δικαίου. Κανένας με άλλα λόγια δεν θέλει τον κίνδυνο των ποινικών διώξεων, όπως προβλέπονται από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Κι αν οι χρηματιστές απλώς επιδιώκουν να δημιουργηθεί ένα ”ιδιώνυμο” χρηματιστηριακό αδίκημα για τις χρηματιστηριακές απάτες, οι τραπεζίτες, όπως μαθαίνουμε, δεν θέλουν να υπάρχει καθόλου ποινική διάσταση, παρά μόνον πρόστιμα!

Γιατί άραγε;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v