Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 1 2012

Oι Βουλευτές, η Τρ. Κύπρου και το… «πόθεν έσχες»

Oι Βουλευτές, η Τρ. Κύπρου και το… «πόθεν έσχες»
 Δεν συμβαίνουν μόνο στην Αθήνα.

Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» παρουσιάζει εσωτερικό έγγραφο της Τράπεζας Κύπρου, στο οποίο περιλαμβάνονται ονόματα πολιτικών προσώπων (βουλευτών) όλων των εκεί κομμάτων που έχουν πάρει είτε τα ίδια είτε «συγγενικά» τους πρόσωπα δάνεια από την τράπεζα.

Μιλάμε για δάνεια έως και… 645.000 ευρώ, που προφανώς δόθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση της τράπεζας υπό τον κ. Ανδρέα Ηλιάδη και τα οποία εκ πρώτης δεν φαίνεται να συνιστούν κάτι… παράξενο, αν υποθέσουμε ότι τα πρόσωπα που τα έλαβαν μπορούν να τα εξυπηρετήσουν και τα εξυπηρετούν.

Ωστόσο, το γεγονός ότι το έγγραφο αυτό φαίνεται να απευθύνεται στον Γενικό Διευθυντή Διαχείρισης Κινδύνων του συγκροτήματος και τον Γενικό Ελεγκτή του συγκροτήματος χτυπάει το πρώτο… καμπανάκι.

Διότι τόσο οι ιδιότητες των παραληπτών του εγγράφου δημιουργούν την έντονη αίσθηση ότι τα δάνεια ενδεχομένως είτε δεν έχουν επαρκείς καλύψεις είτε δεν εξυπηρετούνται κανονικά.

Επιπροσθέτως, εύλογες απορίες γεννά, όπως είναι φυσικό, αυτή η… ομαδοποίηση των βουλευτών, αλλά και ότι τα στελέχη της τράπεζας δείχνουν να γνωρίζουν (αλλά και να δίδουν βαρύτητα στο γεγονός) πως κάποια άλλα πρόσωπα είναι «συγγενικά» αυτών των βουλευτών, με τρόπο που μαρτυρά ότι το δάνειο το «χρεώνεται», αν όχι άμεσα, πάντως σίγουρα έμμεσα ο εκάστοτε… βουλευτής.

Εξ όσων γνωρίζουμε εμείς, η συγγένεια με πολιτικό ούτε αποτελεί τραπεζικό κριτήριο χρηματοδότησης, ούτε ζητείται ως στοιχείο από τις τράπεζες, παρά μόνον αν υπάρχει: α) τριτεγγύηση ή β) κάποιου είδους… διαπλοκή!

Την κατάσταση την περιπλέκει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή «πόθεν έσχες» των πολιτικών. Αυτό έχει περίπου υποσχεθεί ότι θα αλλάξει ο κ. Νίκος Αναστασιάδης, που φαίνεται να συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει στις ερχόμενες εκλογές για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Να δούμε, βέβαια, αν θα το… πράξει!

Σε κάθε περίπτωση, τα ονόματα που φιγουράρουν στη σχετική λίστα δεν είναι καθόλου ασήμαντα αφού περιλαμβάνουν τον αντιπρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με το ποσό των 645.000 ευρώ, ενώ δεύτερος σε ύψος δανείων εμφανίζεται με 350.000 ευρώ ο βουλευτής Πάφου του ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου.

Στη λίστα περιλαμβάνονται και αρκετοί άλλοι βουλευτές των δύο παραπάνω κομμάτων καθώς και 1-2 ακόμη από το ΑΚΕΛ.

Πληροφορίες από την Κύπρο αναφέρουν ότι το θέμα θα απασχολήσει και τις αρχές, σε ό,τι αφορά τα κριτήρια με τα οποία δόθηκαν τα δάνεια από την προηγούμενη διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, το αν εξυπηρετούνται ή όχι -και τις εγγυήσεις που ενδεχομένως τα καλύπτουν- στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας που διεξάγεται.

Το βέβαιο είναι ότι η υπόθεση θα έχει συνέχεια, καθώς το κλίμα στην Κύπρο έχει αρχίσει να μυρίζει μπαρούτι, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των πολιτικών με τον τραπεζικό τομέα, κατά το προηγούμενο της τραπεζικής και οικονομικής κρίσης διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v