Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 26 2012

Τα κλειστά επαγγέλματα και τα ανοιχτά μυαλά

Τα κλειστά επαγγέλματα και τα ανοιχτά μυαλά
Διαβάζουμε στον κυπριακό τύπο (εφημερίδα Πολίτης) ότι οι ταξιτζήδες της Μεγαλονήσου επισκέφτηκαν τον πρόεδρο της Επιτροπής Συγκοινωνιών της Βουλής και του είπαν: Με βάση μια περυσινή μελέτη, υπάρχει υπερπροσφορά ταξί στη χώρα και η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα σχέδιο απόσυρσης των πλεονασματικών αδειών (προφανώς, το σχέδιο αυτό θα συνδυάζεται με κάποια οικονομική αποζημίωση).

Ο πρόεδρος της επιτροπής τους ζήτησε να του παρουσιάσουν τη συγκεκριμένη μελέτη για να την εξετάσει και δεν απέκλεισε να υιοθετηθεί το σχέδιο απόσυρσης που ζήτησαν οι ταξιτζήδες, έστω και σταδιακά, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Αυτά βέβαια δεν συμβαίνουν σε κάποιο κομμουνιστικό κράτος, αλλά σε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντίθετα, σε μια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (βλέπε Ελλάδα), ο τέως υπουργός Συγκοινωνιών (Γιάννης Ραγκούσης) πίστευε πως μέσα από νέες άδειες (των επίσης πλεοναζόντων) ταξί θα μπορούσε να χτυπηθεί η ανεργία! Και έτσι είχε κηρύξει «ανένδοτο πόλεμο» εναντίον των… προνομιούχων ταξιτζήδων, που υποτίθεται ότι μάχονταν υπέρ του κλειστού τους επαγγέλματος.

Και φυσικά, όλοι θα θυμάστε την πολύμηνη αναταραχή που προκάλεσε στην ελληνική οικονομία το όλο θέμα.

ΥΓ.1: Θυμίζουμε ότι μετά την περιβόητη απελευθέρωση το ενδιαφέρον για νέες άδειες ταξί στην Ελλάδα αποδείχτηκε οριακό.

ΥΓ.2: Υπάρχουν άλλες χώρες (π.χ. η Κύπρος) που μπορούν να συζητούν τα προβλήματα και να καταλήγουν σε λύσεις, χωρίς δογματισμούς και χωρίς άσκοπες αντιπαραθέσεις…

ΥΓ.3: Την ίδια περίοδο, όπου ο κ. Ραγκούσης προσπαθούσε να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας μέσω των περισσότερων αδειών ταξί και ο κ. Λοβέρδος μέσω των περισσότερων φαρμακείων (λέγεται τώρα πως πρόκειται να κλείσουν γύρω στα 2.000 μέσα στην επόμενη διετία), οι λίστες των φοροφυγάδων έμεναν αραχνιασμένες στα συρτάρια

ΥΓ.4: Αναμφίβολα, υπάρχουν αρκετά προβλήματα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας πολλών από τα θεωρούμενα κλειστά επαγγέλματα, ωστόσο το να προσπαθούν να μας πείσουν πως οι ταξιτζήδες και κάποιοι άλλοι επαγγελματίες έφταιγαν για όλα τα δεινά της Ελλάδας είναι κάτι παραπάνω από υποκριτικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v