Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 23 2012

ΕΧΑΕ: Τι θα κοστίσει η έξοδος της Coca Cola

ΕΧΑΕ: Τι θα κοστίσει η έξοδος της Coca Cola
Έσοδα ύψους 8 εκατ. ευρώ περίπου εκτιμά η ΕΧΑΕ ότι θα έχει από τις συναλλαγές που θα γίνουν λόγω της δημόσιας πρότασης και του πιθανού squeeze-out για τις μετοχές της Coca Cola 3E.

Υπάρχει όμως και το τίμημα. Σε σχέση με το «κόστος» της φυγής της Coca Cola από συναλλαγές, εκκαθαρίσεις και διακανονισμούς, η ΕΧΑΕ υπογραμμίζει ότι τα έσοδα από τη μετοχή ανήλθαν στο 3% περίπου των συνολικών εσόδων του ομίλου το 2011, ενώ η μέση συμβολή της στα έσοδα του χρηματιστηρίου την περίοδο 2007-2011 διαμορφωνόταν μεταξύ του 2% (το 2007) και του 4% (στο α΄ εξάμηνο του 2012). Τα στοιχεία τα έδωσε η ΕΧΑΕ σε ενημέρωση προς αναλυτές.

Όπως σημειώνει σε αυτήν, η Coca Cola σχεδιάζει την παράλληλη εισαγωγή της στο Λονδίνο και στην Αθήνα μέσω πιστοποιητικών μετοχών (Depositary Interests). Με βάση τις προθέσεις αυτές, εκτιμάται ότι η ΕΧΑΕ δεν θα έχει απώλειες από την ετήσια συνδρομή (membership fee).

Η πιθανή επίπτωση στις συναλλαγές, όμως, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Ωστόσο, ενδεικτικό είναι ότι ο τζίρος στη μετοχή της ανήλθε στο 8,5% του συνολικού όγκου συναλλαγών στο Χ.Α. το εννεάμηνο του 2012.

Αναφορικά με τη συμμετοχή της στους δείκτες FTSE, η ΕΧΑΕ διευκρινίζει ότι θα απομακρυνθεί από τους δείκτες στη διάρκεια της διαδικασίας του delisting, όταν η ελεύθερη διασπορά μειωθεί κάτω του 15% του συνόλου.

Εταιρείες με εγγραφή σε δύο χρηματιστήρια μπορούν να συμμετάσχουν στους δείκτες, αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στη σχετική νομοθεσία.

Τέλος, η ΕΧΑΕ υπογραμμίζει ότι στην παρούσα φάση καμία εταιρεία δεν την έχει ενημερώσει για σχέδιο αποχώρησης από το Χ.Α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v