Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 18 2013

Σφηνάκια για ΔΟΛ, ΤΕΝΕΡΓ και παράγωγα

Σφηνάκια για ΔΟΛ, ΤΕΝΕΡΓ και παράγωγα
ΔΟΛ: Γύρω στα 14 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι ταμειακές ανάγκες του ΔΟΛ προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις τρέχουσες δραστηριότητές του για φέτος.

Από αυτά, τα μισά (7,003 εκατ.) θα αντληθούν από την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς ο Στ. Ψυχάρης που κατέχει 79,19% των μετοχών (Β. Ρέστης 5,89%, λοιποί 14,92%) έχει δεσμευθεί πως θα καλύψει όχι μόνο το δικό του ποσοστό στην έκδοση, αλλά και το όποιο αδιάθετο ποσοστό αυτής.

Για τα υπόλοιπα επτά εκατ. ευρώ, προγραμματίζεται ένα sale and lease back ύψους 4,2 εκατ. ευρώ και επιπλέον αύξηση πιστωτικού ορίου κατά 3 εκατ. ευρώ από τράπεζα.

ΥΓ1: Αρνητικά θα παραμείνουν τα ίδια κεφάλαια του ομίλου (-42,8 εκατ. ευρώ στις 30/9/2012) ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της υλοποιούμενης ΑΜΚ.

ΥΓ2: Από Δευτέρα, η μετοχή τελεί υπό διαπραγμάτευση χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου.


Παράγωγα: Μεγάλος εγχώριος παίκτης στη συνεδρίαση της Τρίτης σόρταρε τον 25άρη εκμεταλλευόμενος και το premium με το οποίο τελούσε υπό διαπραγμάτευση το συμβόλαιο σε σχέση με την υποκείμενη αγορά.

Η κίνησή του αποτυπώνει το μίνι… αδιέξοδο που βιώνουν τα χαρτοφυλάκια. Οι διαχειριστές εκτιμούν ότι υπό κανονικές συνθήκες το Χ.Α. πρέπει να διορθώσει, φοβούνται όμως ότι αν πουλήσουν τα χαρτιά τους δεν θα τα ξαναβρούν σε καλύτερες τιμές.

Για αυτό και παραμένουν υπερεπενδυμένοι στο Χ.Α. (διατηρώντας σε μετοχές το 83% με 97% του υπό διαχείριση ενεργητικού τους), ενώ για καλό και για κακό αντισταθμίζουν το κίνδυνο σορτάροντας τον 20άρη.


ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: H ιταλική Erg SpA εξαγοράζει από την γαλλική GDF Suez το χαρτοφυλάκιο αιολικών που διατηρεί η τελευταία στην Ιταλία έναντι 859 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 1,35 εκατ. ευρώ ανά MW εγκατεστημένης ισχύος.

Αντίστοιχου ύψους είναι και το τίμημα έναντι του οποίου η πορτογαλική EDP πουλάει στον κινεζικό όμιλο που την ελέγχει το χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων που διαθέτει.

Η Τέρνα Ενεργειακή με εγκατεστημένη ισχύ 400 MW αποτιμάται σήμερα στο ταμπλό 341 εκατ. ευρώ. Με discount δηλαδή σε σχέση με το που αποτιμούνται σήμερα τα πωλούμενα χαρτοφυλάκια των GDF Suez και EDP.

Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζονται οι επενδύσεις για νέα πάρκα ισχύος 200 MW...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v