Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 23 2013

Κύπρος: Το μνημόνιο, το ξέπλυμα και οι εκβιασμοί

Κύπρος: Το μνημόνιο, το ξέπλυμα και οι εκβιασμοί
Mε τον πλέον επίσημο τρόπο το Eurogroup της Δευτέρας έδωσε παράταση στο θρίλερ της υπογραφής του μνημονίου της Κύπρου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών Ζ.Κλ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι οι υπογραφές θα πέσουν τον Μάρτιο, αφού εκλεγεί η νέα κυβέρνηση και ενώ στο μεταξύ έχει αποσαφηνιστεί πόσες είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Έσπευσε να προσθέσει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες, άρα ουδέν πρόβλημα.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, όμως, κυριάρχησαν το θέμα των ρωσικών κεφαλαίων και οι κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος. Ακόμα και ο Γιούνκερ σημείωσε ότι το μεσοδιάστημα μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία για στενή παρακολούθηση του πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γάλλος υπουργός Π. Μοσκοβισί, όπως μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, έκανε λόγο για «ρήτρα ξεπλύματος«».

Το θέμα έχει ανέβει ψηλά στην ατζέντα και γίνεται αφορμή να διατυπώνονται από διάφορες πλευρές απειλές ότι οι δανειστές θα επιβάλουν κούρεμα τόσο στους κατόχους τραπεζικών ομολόγων πρώτης εξασφάλισης όσο και στους καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ (που δεν καλύπτονται από την ευρωπαϊκή εγγύηση). Απειλές που έχουν, με τη σειρά τους, προκαλέσει αντιδράσεις. 

Σημειώνεται ότι οι ρωσικές καταθέσεις στη Μεγαλόνησο ανέρχονται στα 25 δισ. ευρώ, περίπου στο 35% των συνολικών καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.  

Στο νησί λένε πλέον ανοιχτά ότι κάποιοι εποφθαλμιούν τις ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο και πιθανώς και το φυσικό αέριο. Επίσης σήμερα πραγματοποιείται σχετική σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και προετοιμάζονται αποστολές στη Γερμανία και στη Γαλλία.  

Μόλις χθες το στέλεχος της ΕΚΤ J. Asmussen έσπευσε να προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η υπόθεση Κύπρος. Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Ch. Dallara του IIF, ο οποίος προειδοποίησε: «Φαντάζονται ότι έχουμε μάθει ένα ισχυρό μάθημα από την Ελλάδα ότι το μέγεθος μιας οικονομίας είναι μερικές φορές άσχετο όταν πρόκειται για πιθανές επιπτώσεις στη ζώνη του ευρώ, και μάλιστα στις παγκόσμιες αγορές».

Μέχρι τώρα οι καταθέτες αντιδρούν ψύχραιμα. Ο χρόνος όμως μέχρι τον Μάρτιο είναι μακρύς και οι δηλώσεις και τα δημοσιεύματα δεν βοηθούν…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v