Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 5 2013

ΟΠΑΠ: Η συμφωνία, η… ευλογία και ο «διάβολος»

ΟΠΑΠ: Η συμφωνία, η… ευλογία και ο «διάβολος»
Οι χθεσινές ανακοινώσεις της διοίκησης του ΟΠΑΠ για την υπογραφή τριετούς συμφωνίας με την Intralot για το τεχνολογικό σύστημα δεν ήταν τόσο αναλυτικές όσο απαιτούσαν οι συνθήκες.

Διότι σε τέτοια θέματα ο… διάβολος κρύβεται πάντα στις μικρές και στις μεγάλες λεπτομέρειες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δύο ανακοινώσεις δεν αναφέρεται ούτε λέξη για το τίμημα της σύμβασης ούτε και για τα… παρακλάδια της, αν δηλαδή θα επεκτείνεται και στα νέα παιχνίδια του οργανισμού, που θα αναπτυχθούν προσεχώς, από τα VLTs μέχρι τα online και το Ξυστό.

Κάτι τέτοιο, όπως επανειλημμένα έχει σημειώσει το Euro2day.gr, θα δέσει χειροπόδαρα τον ΟΠΑΠ με την Intralot, γι' αυτό και υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από άλλους ενδιαφερόμενους.

Προς το παρόν, στην αγορά προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς σημαίνει «η προμήθεια ορισμένων περιφερειακών συστημάτων», στην οποία αναφέρονται οι διοικούντες τον οργανισμό.

Όποιος διαβάσει, πάντως, τα δύο κείμενα καταλαβαίνει πως στον ΟΠΑΠ αισθάνονται ότι μάλλον έχουν εξασφαλίσει την έγκριση του βασικού μετόχου, δηλαδή του ΤΑΙΠΕΔ, στον οποίο άλλωστε περνά η τελική ευθύνη για την έγκριση ή μη της σύμβασης, αφού κατέχει το 34% και είναι ο βασικότερος μέτοχος του ΟΠΑΠ.

Με λίγα λόγια, ο τελικός λόγος βαραίνει πλέον την κυβέρνηση, που καλείται να δώσει την «ευλογία» της ή να απορρίψει!

Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο βιάστηκαν στον οργανισμό όταν κάποιοι από τους υποψηφίους είχαν ζητήσει να μην υπάρξει καμία σημαντική συμφωνία που θα δεσμεύει τον ΟΠΑΠ, έως ότου ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την πώληση του 33%.

Οι πλέον… κακεντρεχείς έχουν μια εξήγηση. Υποστηρίζουν πως σε υψηλούς πολιτικούς κύκλους ήταν γνωστός ο θόρυβος που θα ξεσπάσει αν δημοσιοποιηθούν οι υφιστάμενες συμβάσεις με την Intralot - και γι' αυτό έπρεπε να αποφευχθεί πάση θυσία.

Θυμίζουμε σχετικά ότι με βάση την… πολυταξιδεμένη τροπολογία-ρύθμιση (τρεις φορές κατατέθηκε στη Βουλή!) τα κείμενα και τα παραρτήματα των συμβάσεων με την Intralot θα έφταναν στα χέρια των υποψηφίων για την εξαγορά του ΟΠΑΠ. Γι' αυτό, σημειώνουν οι κακές γλώσσες, η ρύθμιση πηγαινοερχόταν στο κοινοβούλιο.

Χθες όμως η διοίκηση του οργανισμού γνωστοποίησε ότι οι επενδυτές θα δουν τη νέα σύμβαση, που εφόσον εγκριθεί από την συνέλευση, θα αντικαταστήσει τις παλαιότερες.

«Μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, το προς υπογραφή κείμενο της νέας σύμβασης θα αναρτηθεί στην ψηφιακή βάση δεδομένων (Virtual Data Room) που έχει δημιουργηθεί για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές», αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση.

Το δικό μας ερώτημα είναι πότε ακριβώς θα είναι αυτό το «εύλογο» διάστημα. Πριν από την έγκριση της γενικής συνέλευσης ή μετά;

Διότι ενώ ως προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους για τον ΟΠΑΠ έχει τεθεί η 5η Απριλίου, η πρώτη συνέλευση θα γίνει μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, στις 26 Μαρτίου, ενώ αν χρειαστεί επαναληπτική, αυτή θα γίνει στις 6 Απριλίου…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v