Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 16 2005

”Αμυντικές”... αιχμές από Μυτιληναίο

”Είναι παράλληλα (σ.σ. η εξαγορά της Αλουμίνιον της Ελλάδος) και μία ψήφος εμπιστοσύνης στην ίδια την ελληνική οικονομία, τις δυνατότητές της και μία ηχηρή απάντηση σε όλους όσοι έσπευσαν τα τελευταία χρόνια να απαξιώσουν την ελληνική βιομηχανία και τους Έλληνες εργαζόμενους”.

Το απόσπασμα προέρχεται από ευρύτερη χθεσινή δήλωση του Ευάγγελου Μυτιληναίου για τη μεγάλη κίνηση που έκανε (για πρώτη φορά ένα μεγάλο ”κομμάτι” πολυεθνικής εξαγοράζεται από ελληνικό όμιλο) και εμπεριέχει σημαντικές αιχμές προς συγκεκριμένους (προφανώς) αποδέκτες.

Είναι γεγονός ότι αρκετοί ήταν εκείνοι που κατάφεραν να απαξιώσουν ελληνικές βιομηχανίες και Ελληνες εργαζόμενους τα τελευταία χρόνια τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο... δημόσιο χώρο.

Κι εκεί (στο δημόσιο χώρο) εικάζουμε ότι έχει εστιάσει το σχόλιό του ο κ. Μυτιληναίος, ο οποίος ως γνωστόν αντιμετωπίζει προβλήματα στην προσπάθειά του να αποσπάσει επαρκές αντικείμενο εργασιών (!) για την -υπό δημόσιο μετοχικό έλεγχο- αμυντική βιομηχανία ΕΛΒΟ, στην οποία ο ιδιωτικός όμιλος κατέχει το 43% των μετοχών και το management.

Πάει καιρός είναι η αλήθεια που δεν έχει περάσει στο φως της δημοσιότητας η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί σε κρατικές αμυντικές βιομηχανίες όπως οι ΕΑΒ, ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ κ.λπ.

Ίσως τώρα που η περίπτωση της ΕΛΒΟ απασχολεί τη δημοσιότητα είναι ώρα για μια γενικότερη αξιολόγηση της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας.

Για να δούμε, τέλος πάντων, αν τα πρόσφατα σχόλια του κ. Μιχαλολιάκου (υφυπουργού Άμυνας) στη Βουλή, σύμφωνα με τα οποία η -μερική έστω- ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ είναι... ”παράδειγμα προς αποφυγήν”(!) αντλούν την υπόστασή τους από τη ραγδαία βελτίωση που (υποθέτουμε από τα λεγόμενά του) έχουν να παρουσιάσουν οι λοιπές αμυντικές βιομηχανίες, οι οποίες παραμένουν υπό ”κρατικό” management...

Διότι μέχρι τώρα όλοι ξέρουν ότι οι αμυντικές βιομηχανίες αποτελούσαν ένα πηγάδι που έτρωγε χρήματα των... φορολογούμενων. Με εξαίρεση βέβαια την ΕΛΒΟ, που με τη διοίκηση Μυτιληναίου τα τελευταία χρόνια έβγαζε κέρδη.

Κι επειδή η τελευταία ήταν ”παράδειγμα προς αποφυγήν” όπως μας είπε ο κ. Μιχαλολιάκος, προφανώς της έκοψαν τις δουλειές, να γυρίσει σε ζημιές, να μην εκτίθενται και τα εκάστοτε ”δικά μας παιδιά”, του... κρατικού management.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v