Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 9 2013

"Προμόσιον" φυσικού αερίου στην Βαρκελώνη

Προμόσιον φυσικού αερίου στην Βαρκελώνη
Κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ και προοπτικές του ελληνικού θαλάσσιου χώρου για ανακάλυψη υδρογονανθράκων θα παρουσιαστούν σήμερα στη Βαρκελώνη, όπου η Αμερικανική Εταιρεία Γεωλόγων Πετρελαίου διοργανώνει συνέδριο.

Παρουσιάσεις θα κάνουν τόσο ο Σόλων Κασσίνης από την Κύπρο όσο και στελέχη του ΥΠΕΚΑ, συνεπικουρούμενα από τον διευθυντή ερευνών της νορβηγικής PGS, η οποία πραγματοποίησε τα σεισμικά στο Ιόνιο και στη Νότια Κύπρο.

Η παρουσίαση θα αφορά τις πρώτες ενδείξεις από την ανάλυση περίπου 1.000 χιλιομέτρων σεισμικών, από τα περίπου 13.000 χιλιόμετρα που πραγματοποίησε το Nordic Explorer. Όπως μας λένε άνθρωποι του χώρου, παρότι η συνολική αποτίμηση των σεισμικών θα καθυστερήσει ακόμη, κρίθηκε σκόπιμο να γίνει μία πρώτη παρουσίαση του ερευνητικού πλάνου στις ελληνικές θαλάσσιες περιοχές, ως κίνηση «μάρκετινγκ» εν όψει της προκήρυξης γύρου παραχωρήσεων, η οποία, αν όλα πάνε καλά, θα πρέπει να γίνει μέχρι τα μέσα του 2014.

Πάντως, η επιτυχία ή όχι των σεισμικών θα φανεί από τη συμμετοχή εταιρειών, ποιοτική και ποσοτική, στον γύρο παραχωρήσεων.

Μέχρι στιγμής, οι ενδείξεις είναι θετικές, κυρίως για την αγορά των αποτελεσμάτων από τα σεισμικά. Ωστόσο, το αν τελικά δεχτούν να καταθέσουν προσφορές θα εξαρτηθεί από τους όρους του διαγωνισμού και κυρίως από το μέγεθος και τη διαχείριση των θαλάσσιων εκτάσεων που θα διατεθούν για έρευνα.

Γι' αυτό και πρόωρες θριαμβολογίες δεν έχουν θέση...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v