Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 2 2013

Σφηνάκια για ΕΤΕ, Coca Cola και ΟΤΕ

Σφηνάκια για ΕΤΕ, Coca Cola και ΟΤΕ
COCA COLA: Όφελος της τάξεως των 30- 40 εκατ. ευρώ, ετησίως, θα έχει σύμφωνα με γνωρίζοντες, η Coca Cola, λόγω της μείωσης του spread δανεισμού, που εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει η αλλαγή έδρας.

Η επιχείρηση έχει λήξεις δανείων 1 δισ. ευρώ το επόμενο ημερολογιακό έτος.

Εν τω μεταξύ, η παράλληλη διαπραγμάτευση στο Χ.Α. των μετοχών της Coca Cola HBC παρείχε την αφορμή και για αλλαγές στον προσδιορισμό της διασποράς τίτλων.

Έτσι, στους ελεύθερα διαπραγματεύσιμους τίτλους, δηλαδή στο free float, θα προσμετρώνται και οι μετοχές όσων κατέχουν ποσοστό ως 5%. Ενώ μέχρι πρόσφατα ίσχυε το 2%. Πρακτικά το Χ.Α. εξομοιώνει τα κριτήρια του free float με αυτά που ισχύουν στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, λόγω της παράλληλης διαπραγμάτευσης της Coca Cola.

Από τις αλλαγές θα ωφεληθεί ο τίτλος της Coca Cola και υπό προϋποθέσεις οι τίτλοι των τραπεζών.


ΕΤΕ: Στη συμμετοχή στην ΑΜΚ όσο το δυνατόν περισσότερων μικροεπενδυτών στοχεύει πλέον η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας δίνοντας την εντύπωση ότι έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες δεσμεύσεις από τα μεγάλα και τα μεσαία πορτοφόλια.

Τις τελευταίες ημέρες οι υπηρεσίες και το δίκτυο της Εθνικής επικοινωνεί με όλο το φάσμα του μετοχολογίου και πελατολογίου του ομίλου.

Το στίγμα της τακτικής που ακολουθείται έδωσε στη γενική συνέλευση ο διευθύνων σύμβουλος Αλ. Τουρκολιάς, σημειώνοντας ότι στόχος είναι μια ανεξάρτητη, πολυμετοχική, ιδιωτικοοικονομικού χαρακτήρα, υγιής και θωρακισμένη έναντι κινδύνων Εθνική.

Τόνισε δε ότι στην παραπάνω προσπάθεια συστρατεύονται εκατοντάδες χιλιάδες παλαιοί και νέοι μέτοχοι, εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες, από τον μικροκαταθέτη ως τον μεγάλο επενδυτή, και από τον πιο μικρό δανειολήπτη μέχρι τον πιο μεγάλο δανειακό πελάτη της τράπεζας, και οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του ομίλου.

ΥΓ.: Βέβαια, κάποιοι μικρομέτοχοι ανέφεραν στη γενική συνέλευση  ότι υπάρχουν δυσκολίες συμμετοχής καθώς έχασαν τα λεφτά που είχαν βάλει στην τελευταία αύξηση.


ΟΤΕ: Ικανοποίησε την αγορά το τίμημα που πέτυχε ο ΟΤΕ στην πώληση της Globul και του δικτύου Γερμανός στη Βουλγαρία.

Και αυτό γιατί βάση για τον υπολογισμό του τιμήματος ήταν τα EBITDA του 2012, όταν είναι γνωστό ότι τα φετινά θα είναι μειωμένα κατά περίπου 10% σε σχέση με πέρσι.

Η αγορά θεωρεί ότι η ρευστότητα με την οποία θα ενισχυθεί ο ΟΤΕ δεν θα κατευθυνθεί στο σύνολό της στην -πρόωρη- εξόφληση δανείων. Μέρος της θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη.

Ανοικτό το ενδεχόμενο και διανομής μερίσματος, εξέλιξη πάντως που όπως ακούμε δεν περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες των Γερμανών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v