Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 3 2002

Συγχωνεύεται η Lombard Odier!

Ακόμη και στο βασίλειο των ”τραπεζικών...μπουτίκ”, την Ελβετία, πνέει ο άνεμος των συγχωνεύσεων. Μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδυτικές τράπεζες της Ελβετίας, η Lombard Odier που εδρεύει στην Γενεύη, βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης με την ανταγωνίστριά της Darier Hentsch που έχει έδρα τη Λωζάνη.

Η Lombard Odier έχει 1500 εργαζομένους και κεφάλαια υπό διαχείριση 68,3 δις. ευρώ, ενώ η Darier Hentsch έχει περίπου 550 εργαζομένους και κεφάλαια υπό διαχείριση 44 δις. ελβετικά φράγκα. Από τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση θα χαθούν περίπου 240 θέσεις εργασίας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Κατά την ελβετική πρακτική καμιά από τις δύο τράπεζες δε σχολιάζει τα της συγχώνευσης παρά μόνο μετά την ολοκλήρωσή τους, αφού και οι δύο είναι ”ιδιωτικές” τράπεζες. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από την έναρξη μιας άλλης συγχώνευσης στο χώρο της ιδιωτικής επενδυτικής τραπεζικής στην Ελβετία, μεταξύ της Union Bancaire Prive (που ελέγχεται από την οικογένεια De Piccioto) και της Discount Bank & Trust Company που ανακοινώθηκε στις αρχές της φετινής χρονιάς.

Τι σημαίνουν άραγε οι συγχωνεύσεις, μεταξύ των φημισμένων για τους χαμηλούς τονους και την επαγγελματική τους μυστικοπάθεια, ελβετικών τραπεζών; ”Ο χώρος είχε δυο κακές χρονιές και χωρίς αμφιβολία και οι δύο τράπεζες υπέφεραν μαζί με τις υπόλοιπες, ενδεχομένως με την Lombard Odier να βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα.

Για χρόνια τώρα οι ιδιωτικές τράπεζες βασίστηκαν στην αγορά φέρνοντας κεφάλαια υπό διαχείριση, περιορίζοντας έτσι και την πηγή της κερδοφορίας τους. Αυτό το μοντέλο όμως δεν λειτουργεί πλέον και έτσι η ανάγκη συγχωνεύσεων ειναι επιτακτική στη μείωση των δαπανών”, είπε ο Ρέϊ Σούνταχ, ιδρυτής της Millenium Associates, ενός από τους εξειδικευμένους οίκους της Ζυρίχης σε θέματα εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Το ερώτημα βέβαια που αφορά στα ...”δικά μας”, είναι ποιοί θα είναι οι πρωταγωνιστές του επόμενου γύρου τραπεζικών συνενώσεων που ως φαίνεται θα αφορά όχι μόνον στους μεγάλους, αλλά και τους μεσαίους και τους ”μικρούς” της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v