Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 1 2005

Η Λεβεντάκης και τα... ”εμπράγματα βάρη”!

Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο πώς μια εισηγμένη εταιρία με σύνολο ενεργητικού της τάξεως των 47,077 εκατ. ευρώ και σύνολο υποχρεώσεων 16,890 εκατ. ευρώ μπορεί να ”φέρει” στο α΄ τρίμηνο του έτους υφιστάμενα εμπράγματα βάρη επί των παγίων στοιχείων της συνολικής αξίας 222,217 εκατ. ευρώ ή πιο απλά 4,7 φορές το ενεργητικό της και 13,16 φορές τις συνολικές της υποχρεώσεις!

Στην αρχή υποθέσαμε ότι πρόκειται για... τυπογραφικό λάθος.

Σύμφωνα όμως με την απάντηση της εταιρίας σε συνεργάτη της στήλης, δεν πρόκειται περί λάθους!

Το σύνολο των εμπραγμάτων βαρών προκύπτει... σωρευτικά για όλα τα παρελθόντα και υφιστάμενα δάνεια (δηλαδή ακόμα και για το μέρος δανείων που έχουν αποπληρωθεί σχεδόν ολοκληρωτικά), καθώς οι τράπεζες (για την ακρίβεια η Αγροτική Τράπεζα) εξακολουθούν να διατηρούν το σύνολο του εμπράγματου βάρους ανά δάνειο, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό των εμπραγμέτων βαρών να διαμορφώνεται σε αυτά τα δυσθεώρητα ύψη.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με την εταιρία, έγιναν προσπάθειες το παραπάνω ποσό να επανακαθοριστεί πριν από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, αλλά οι απεργιακές κινητοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο αποτέλεσαν τροχοπέδη στην όλη προσπάθεια.

Αφού είναι έτσι, ελπίζουμε στο επόμενο τρίμηνο οι απεργιακές κινητοποιήσεις να έχουν τερματιστεί και να ξεκαθαρίσει το τοπίο!

Υ.Γ.: Πέραν αυτού, πάντως, είναι μάλλον περιττό να ειπωθεί ότι η αγορά φαίνεται να αντιμετωπίζει με πολύ μεγάλη καχυποψία τη Λεβεντάκης, δεδομένου του παρελθόντος της συγκεκριμένης μετοχής (Βερνίκος) και της συμπεριφοράς που είχε στο προηγούμενο διάστημα, της προσωρινής αναστολής που είχε επιβληθεί πρόσφατα, αλλά και των εξαγορών συγγενών εταιριών που έχουν προωθηθεί από την εισηγμένη...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v