Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 20 2005

MARFIN: Δύο ”λεπτά” σημεία για την αύξηση

Η ανακοίνωση της Marfin για αύξηση των κεφαλαίων της κατά 400 εκατ. ευρώ φιλοξενήθηκε σε όλο σχεδόν το φάσμα του Τύπου. Eυλόγως, αφού σηματοδοτεί την ενεργό εμπλοκή της εισηγμένης holding στο παιχνίδι ανακατατάξεων που φαίνεται να ξεκινά στον ελληνικό τραπεζικό χώρο.

Ωστόσο, ελάχιστη σημασία δόθηκε σε δύο μάλλον ”ιδιαίτερα” σημεία της, που έχουν σημασία.

Πρώτον, στο γεγονός ότι η ανακοίνωση κάνει λόγο για αύξηση ΜΕ ή ΧΩΡΙΣ δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων. Η διατύπωση αυτή έχει μεγάλη σημασία, διότι ουσιαστικά ”δηλώνει” ότι η αύξηση μπορεί να καλυφθεί ”βρέξει - χιονίσει”, ανεξάρτητα από την πορεία της μετοχής, ακόμη κι αν αυτή πέσει κάτω από την τιμή διάθεσης των μετοχών (που ορίζεται σαφώς και είναι τα 16 ευρώ), που σημαίνει, με τη σειρά του, ότι υπάρχουν ”πρόθυμοι” -και νέοι;- επενδυτές.

Το δεύτερο σημείο αφορά στη διατύπωση: ”Η γενική συνέλευση των μετόχων της Marfin Financial Group θα κληθεί να λάβει τις τελικές αποφάσεις επί της ανωτέρω διαδικασίας βάσει τεκμηριωμένου και αναλυτικού επιχειρηματικού σχεδίου, που θα παρουσιάσει το διοικητικό συμβούλιο εφόσον ολοκληρώσει με τους όρους που επιθυμεί την ή τις συμφωνίες στις οποίες στοχεύει”.

Mε άλλα λόγια, η αύξηση θα πραγματοποιηθεί εάν και εφόσον υπάρξει ένα (ή περισσότερα) deal, με τεκμηρίωση, αντίθετα με πολλές άλλες περιπτώσεις, στις οποίες η λογική ήταν ”ας μαζέψουμε τα λεφτά και… βλέπουμε τι θα τα κάνουμε”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v