Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 29 2005

”Καυτές” διεργασίες στα ελληνικά telecoms

Εξαιρετικά υψηλός είναι πλέον ο βαθμός της κινητικότητας στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες, καθιστώντας προφανές ότι πρόκειται να υπάρξουν μεγάλες ανακατατάξεις μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων και συμμαχιών.

Η μεταβίβαση του ελέγχου της Wind (συνεταίρος της ΔΕΗ στην Tellas) στον Άραβα μεγαλοεπενδυτή Naguib Sawiris (έναντι 3 δισ. δολαρίων σε... ρευστό!) ήλθε λίγο μετά την απόκτηση της ΤΙΜ Ελλάς από το μεγάλο αμερικανικό fund της APAX.

Εν συνεχεία είχαμε τη γνωστοποίηση από πλευράς Info-Quest ότι έχει στα χέρια της ”μη δεσμευτική” προσφορά για τη μεταβίβαση της Q έναντι τιμήματος 250 εκατ. ευρώ, ενώ πολλοί από εσάς θα έχουν προσέξει τη δημοσιότητα, αλλά και τις κινήσεις (από Σουηδία μεριά) για την αναδιάρθρωση της Lannet.

”Κερασάκι” στην τούρτα (για να μην πούμε... κερασάρα, δεδομένου του ”παίκτη” που μπαίνει στο παιχνίδι, δηλαδή του κ. Κόκκαλη) ήταν η πρόσφατη ανακοίνωση συμφωνίας για την απόκτηση σεβαστού ποσοστού της FORTHnet από την Intracom.

Αυτό που έχουμε να καταθέσουμε σε σχέση με τα τεκταινόμενα, είναι ότι στο εξωτερικό διεξάγονται σοβαρές κινήσεις ”σύγκλισης” μεταξύ κινητής τηλεφωνίας, σταθερής τηλεφωνίας και υπηρεσιών Internet.

Mε άλλα λόγια, εταιρίες κινητής εξαγοράζουν εταιρίες σταθερής και... τούμπαλιν, ενώ όλοι σπεύδουν να μπουν και στις τεχνολογίες που έχουν άμεση σχέση με το Internet.

Γιατί, λοιπόν, να μη συμβεί το ίδιο και στην Ελλάδα, όπου ο μόνος που έχει σήμερα όλο το πλέγμα αυτών των δραστηριοτήτων είναι ο... ΟΤΕ(μέσω Cosmote στην κινητή, μέσω ΟTEnet στο χώρο του Διαδικτύου!);

Το ερώτημα εδώ είναι πώς θα κινηθούν οι μεγάλοι πλην ΟΤΕ, αν δηλαδή θα επιλέξουν την οδό των εξαγορών ή την οδό των συμμαχιών με άλλες εταιρίες.

Κάποιοι επιμένουν ότι ήδη έχει συγκροτηθεί ένας ”πόλος” συμφερόντων, ο οποίος φαίνεται να αφορά σε έναν όμιλο ”τεχνολογίας”, μια εταιρία κινητής και μία σταθερής (και Ιnternet).

Kατά τις πληροφορίες δε των ιδίων, πέραν της προσφοράς Intracom υπήρξε και τουλάχιστον άλλη μία -που συνδέεται με αυτό τον πόλο- προς τις Μινωικές.

Υπό αυτή την έννοια, η είσοδος του κ. Κόκκαλη σε αυτό το παιχνίδι, πέραν της στρατηγικής για απεγκλωβισμό από το ρόλο του ”εθνικού προμηθευτή, εικάζεται ότι σηματοδοτεί την απόπειρα δημιουργίας ενός νέου πόλου, δεδομένης και της μακρόχρονης σύνδεσης των συμφερόντων Κόκκαλη με τη Vodafone και τις άριστες σχέσεις που έχει με τη διοίκησή της, τουλάχιστον στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v