Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 12 2002

Από υποχρεώσεις όλο και ανεβαίνουμε!

Ενα συμπέρασμα με ιδιαίτερη σημασία που προκύπτει από τα τρίμηνα είναι η σημαντική αύξηση των υποχρεώσεων των εισηγμένων εταιριών, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2001.

Ενα επαρκές δείγμα συνιστά το universe των εταιριών που παρακολουθεί η ΦΑΣΜΑ χρηματιστηριακή και το οποίο περιλαμβάνει περίπου το 67% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑΑ.

Οπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι αναλυτές της χρηματιστηριακής, εξαιρουμένων των τραπεζών, οι εταιρίες του δείγματος παρουσιάζουν αύξηση των υποχρεώσεων τους σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια, κατά 23%!

Για την ακρίβεια ο δείκτης ξένα προς ίδια κεφάλαια διαμορφώνεται πλέον στο 1,3 έναντι 1,1 που ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2001.

Ιδιαίτερες επιπτώσεις στα αποτελέσματα, προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχουν (με τη λογική του μέσου όρου, καθώς η επίδραση από εταιρία σε εταιρία διαφέρει προφανώς σημαντικά). Τι θα γίνει όμως αν σημειωθούν αυξήσεις στα επιτόκια;

Προς το παρόν τα επιτόκια της ΕΚΤ μένουν σταθερά, καθώς η ανατίμηση του ευρώ φέρνει το ίδιο αποτέλεσμα στο ”μίγμα” πολιτικής που ακολουθεί η ευρωλάνδη. Ωστόσο, έως το τέλος του έτους πολλά μπορεί να αλλάξουν.

Το ζητούμενο βέβαια είναι γιατί με τέτοια πληθώρα αντλήσεων κεφαλαίων στο διάστημα 1998-2000, παρατηρείται τόσο σημαντική αύξηση των υποχρεώσεων. Μήπως διότι μεγάλο μέρος των αντληθέντων κεφαλαίων...εξανεμίσθηκαν;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v