Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 27 2005

Το ξεσπάθωμα του ΣΜΕΧΑ και η καχυποψία...

Ξεσπάθωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Αλέξανδρος Μωραϊτάκης (και όχι μόνον αυτός, αλλά και τα υπόλοιπα παριστάμενα μέλη, δηλαδή ο κ. Παπαριστείδης και ο κ. Πουλαρίκας. Ωστόσο, ο κ. Μωραϊτάκης είπε τις πιο... επιθετικές ατάκες).

”Εχουμε γίνει... φασονατζίδες των ξένων” ανέκραξε κάποια στιγμή με μια δόση απόγνωσης, αφού προηγουμένως ”κάρφωσε”... κανονικότατα τις 4 ελληνικές τράπεζες-αναδόχους που εισέπραξαν (κατά τους υπολογισμούς του) περίπου 1 εκατ. ευρώ προκειμένου να δώσουν στους ξένους την αποκλειστικότητα εγγραφής ξένων επενδυτών στο placement του ΟΠΑΠ.

Διότι έτσι, βέβαια, έμειναν εκτός νυμφώνος όλες οι ελληνικές ΑΧΕ που θα ήθελαν να γράψουν ξένους πελάτες τους στη συγκεκριμένη τοποθέτηση.

Ωραία δουλειά, μη μου πείτε!

Όπως είπαν όμως και οι άλλοι χρηματιστές, το γεγονός ότι οι ξένοι ανάδοχοι δίνουν μετά μετόχες σε όποιους ξένους πελάτες θέλουν εκείνοι, ενδεχομένως δημιουργεί θέμα ”χειραγώγησης”!

Μπορεί, λέμε εμείς, αλλά ποιος θα το ψάξει όταν και ο ίδιος ο υπουργός αυτό που θέλει, πάνω απ’ όλα, είναι να πετύχει κάθε placement εταιρίας ”δημόσιου συμφέροντος”!

Ο κ. Μωραϊτάκης, όμως, μίλησε και για ”αποτελέσματα ντροπής” στις τελευταίες νέες εισγωγές. Και εκεί βεβαίως ουδείς μπορεί να διαφωνήσει.

Τα δύο τρίτα αυτών των εγγραφών, όπως είπε, έχουν καταβαραθρωθεί, και το 1/3 έχει άνοδο σαφώς μικρότερη απο αυτή του Γενικού Δείκτη, γεγονός που δικαιώνει όσους χρηματιστές φώναζαν -και φωνάζουν- για μεγαλύτερο έλεγχο των... ”διαπλεκόμενων” σχέσεων ανάμεσα σε θεσμικούς, αναδόχους, ομίλους κ.λπ.

Τα μέλη του ΣΜΕΧΑ δεν δίστασαν ακόμη να μιλήσουν για άνιση μεταχείριση μεταξύ των μικρών και των μεγάλων της αγοράς, με τόνο που δείχνει ότι ετοιμάζονται για σφοδρή αντιπαράθεση.

Προς στιγμήν η αγορά δεν φαίνεται να διαφωνεί με αυτή την αίσθηση, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους οι αρχές.

Διότι εάν δεν αλλάξει η εικόνα, κάθε νέο μέτρο θα αντιμετωπίζεται με καχυποψία...

Υ.Γ.: Κάποιοι χρηματιστές λένε με νόημα ότι ακόμα δεν έχουν ανοίξει το στόμα τους... Μμμμ... ενδιαφέρον!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v