Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 14 2002

Τα ”μεσογειακά είδη” και οι... διευκολύνσεις!

Ισπανοί και Ιταλοί ιχθυοκαλλιεργητές κατήγγειλαν τους Έλληνες συναδέλφους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες τσιπούρας απ’ ότι ορίζουν οι άδειες τους, γεγονός που επηρεάζει δυσμενώς την τιμή του προϊόντος.

Τι έχει συμβεί; Πράγματι, τα ιχθυοτροφεία έχουν άδεια για συγκεκριμένη παραγωγή τσιπούρας και τα όρια αυτά τα έχουν υπερβεί. Λαμβάνοντας άδειες για νέα είδη, τις χρησιμοποιούν, τελικά, τις νέες αυτέ άδειες και πάλι για παραγωγή τσιπούρας.

Το πρόβλημα αυτό αποτελεί μία σημαντική ”εκκρεμότητα”, η οποία αναφέρεται συχνά και στις όποιες παρουσιάσεις κάνουν οι ιχθυοκαλλιεργητές σε θεσμικούς επενδυτές. Δεν είναι εύκολο να αποφασίσει κανείς να επενδύσει σε μία εταιρία όπου ο τζίρος της μπορεί αύριο να μειωθεί, αν Ευρωπαϊκή Ένωση και κυβέρνηση αποφασίσουν να τηρήσουν κατά γράμμα το νόμο.

Το ευχάριστο είναι ότι βρίσκεται λύση! Η κυβέρνηση σκέφτεται να αντικαταστήσει τις άδειες που έχει δώσει στα ιχθυοτροφεία για κάθε είδος ψαριού με νέες, που θα αναφέρονται σε ένα γενικότερο όρο με την ονομασία ”μεσογειακό ψάρι” και όχι εξειδικευμένα σε τσιπούρα, λαβράκι ή μυτάκι.

Με τον τρόπο αυτόν ”νομιμοποιείται” η σημερινή μεγάλη παραγωγή τσιπούρας και δίδεται τέλος σε μία διαμάχη που έχει ξεσπάσει με τους παραγωγούς άλλων χωρών!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v