Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 15 2005

Παραμένει το ”Τ+3” περίπου όπως το... ξέραμε!!!

Αποσοβήθηκε, όπως όλα δείχνουν, η μεγάλη ”κόντρα” για το Τ+3. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης, η παρούσα κατάσταση με την οποία παρέχεται μόχλευση προς τους πελάτες των χρηματιστηριακών, με τη συγκεκριμένη μέθοδο, θα συνεχιστεί.

Ωστόσο, θα πρέπει πλέον να υπάρχει κάποιο είδος σύμβασης, με την οποία θα είναι ”καθαρό” από νομικής πλευράς στους αντισυμβαλλόμενους ότι παρέχεται πίστωση. Με λίγα λόγια, θα υπάρξει θεσμοθέτηση.

Με τον τρόπο αυτό το μέτωπο που είχε ανοίξει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με τους χρηματιστές θα κλείσει. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι μέχρι ποίου ποσοστού θα επιτρέπεται το leverage επί τη βάσει του ”Τ+3”. ¶λλωστε η διαβούλευση δεν έχει ολοκληρωθεί.

Όπως και να ’χει, πάντως, οφείλουμε να θυμίσουμε ότι υπάρχει και o άλλος τρόπος πίστωσης, το margin, και ότι ο ίδιος ο κ. Πιλάβιος σε συνάντησή του με τους δημοσιογράφους δήλωσε ότι δεν θεωρεί το θεσμό επιτυχημένο.

Εμείς έχουμε να παρατηρήσουμε δύο πράγματα επ’ αυτού. Πρώτον, ότι το leverage που προσφέρεται με το θεσμό είναι περιορισμένο και, δεύτερον, ότι τα επιτόκια με τα οποία παρέχεται το margin είναι μάλλον υψηλά.

Αν αλλάξουν λοιπόν κάποια δεδομένα, τότε μπορεί να τραβήξει περισσότερο το margin.

Διότι, μεταξύ μας, δεν νομίζουμε ότι υπάρχει φυσιολογικός πελάτης ο οποίος θα προτιμά να έχει ”το πιστόλι στο κρόταφο” μετά την πάροδο του τριημέρου, αντί μιας σύμβασης που να του εξασφαλίζει μεγαλύτερη ευελιξία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v