Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 11 2006

Προσοχή στις… ”παγίδες” της ανοδικής κίνησης!

Αυτή την περίοδο, όποιος αγοράζει απλώς διαβάζοντας πόση άνοδο έχει καταγράψει μια μετοχή και ακούγοντας τις σχετικές… ψιθυριστές πληροφορίες, διατρέχει σοβαρούς κινδύνους να… ”αυτοπαγιδευτεί”.

Και εξηγούμεθα: Υπάρχουν αυτή την περίοδο μετοχές που ανεβαίνουν με μικρή εμπορευσιμότητα, αλλά και με σαφείς ”ενδείξεις” ότι κάποιοι βάζουν το... χεράκι τους.

Εάν, ας πούμε, μια μετοχή ανεβαίνει συνέχεια, πλην όμως έχει σταθερά μεγάλο ”άνοιγμα” μεταξύ της τιμής αγοράς (bid) και της τιμής πώλησης (ask) και από την άλλη εκτελούνται συχνά εντολές σε τιμή… μεγαλύτερη από την τιμή του ask, (π.χ. τιμή bid 8,20, τιμή ask στα 8,40 -δηλαδή spread πάνω από 2%- και ως εκ θαύματος… τσακ, να σου μια εντολή που εκτελείται και δίνει ως τελευταία τιμή το... 8,50, ενώ μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου το ask είναι πάλι στο… 8,40!).

Προσοχή, λοιπόν, δεν βλάπτει καθόλου να κοιτάτε τις ”λεπτομέρειες”, όπως για παράδειγμα:

-αν η μετοχή έχει ανεβάσει τζίρο απότομα, ενώ μέχρι πρότινος έκανε κομμάτια για… περίπτερο (διότι μπορεί τάχιστα να επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς, οπότε θα σας βγει το… λάδι να την πουλήσετε),

-αν υπάρχει μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στο bid και στο ask (διότι μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η απόκλιση αυτή θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη όταν ”γυρίσει” η μετοχή),

-αν εμφανίζονται ”περίεργες” εντολές που ξεκάθαρα αποσκοπούν στη δημιουργία ”εντυπώσεων”, ιδίως στο τελευταίο διάστημα της συνεδρίασης.

Θυμηθείτε δε, ότι όσο περισσότερα κομμάτια αγοράσετε σε μια μετοχή με τέτοια χαρακτηριστικά, τόσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος μίνι εγκλωβισμού, μόνο και μόνο από τα παραπάνω φαινόμενα, που είναι ευκόλως μεταβλητά προς το… χειρότερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v