Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 9 2006

Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, το ”μέγεθος” και οι… αποτιμήσεις!

Eπειδή φαίνεται ότι έκανε αίσθηση η ενασχόλησή μας με τις μετοχές του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, που συνεχίζουν απτόητες τον... καλπασμό τους) κι επειδή ουδείς αμφισβητεί ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο βιομηχανικό όμιλο της χώρας με χιλιάδες εργαζόμενους κ.λ.π., η στήλη κρίνει σκόπιμο να παραθέσει ορισμένα στοιχεία προς επίρρωση των όσων έγραψε πρόσφατα:

Στο 3ο τρίμηνο και παρά την αύξηση των πωλήσεων, τα ΜΙΚΤΑ κέρδη της holding εταιρίας ΒΙΟΧΑΛΚΟ ήταν μειωμένα από 95 εκατ. σε 70 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης μειώθηκαν από 47 σε 27,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα μετά φόρων κέρδη (τα καθαρά δηλαδή στο…τσεπάκι) μειώθηκαν από 23,52 εκατ. ευρώ στο ίδιο τρίμηνο του 2004 σε μόλις… 4,6 εκατ. ευρώ!

Το consensus των αναλυτών ανεβάζει τη μερισματική απόδοση της εταιρίας για το 2005 σε… 0,48%, ποσοστό διόλου ταιριαστό σε ένα παραδοσιακό Blue Chip, ενώ η πρόβλεψη κερδοφορίας μεταφράζεται σε Ρ/Ε μετά από φόρους, που αγγίζει το… 83!!!

Ναι, δεν είναι τυπογραφικό λάθος...

Το πιο σημαντικό όμως, και πάλι σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, ΕΘΝΙΚΗ, EFG και Alpha Finance, όπως τις καταγράφει η διεθνής εταιρία Factset, δεν προβλέπεται σημαντική βελτίωση, ούτε για το 2006 (εκτίμηση για Ρ/Ε της τάξεως του... 84), ούτε και για το 2007 (για το οποίο όπως υπάρχει μία μόνον εκτίμηση), οπότε το Ρ/Ε εκτιμάται ότι θα κατέλθει στο...68, νούμερο επίσης… δυσθεώρητο για μια παραδοσιακή βιομηχανία.

Σημειωτέον ότι η καθαρή θέση της holding είναι 1,481 δισ. ευρώ, με υποχρεώσεις 1,765 δισ. ευρώ και η κεφαλαιοποίηση είναι μεγαλύτερη της καθαρής θέσης κατά αρκετά περισσότερα από μισό δισ. ευρώ, στις τρέχουσες τιμές.

Συνεπώς παρότι ”το μέγεθος μετράει” αυτό δεν αρκεί από μόνο του, τουλάχιστον όταν μιλάμε για χρηματιστηριακές αποτιμήσεις και μάλιστα μιας εταιρίας Holding.

Σημειώστε ότι ένας άλλος βιομηχανικός κολοσσός, η ΤΙΤΑΝ, διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο Ρ/Ε μεταξύ 16 (για το 2005) και 13 (για το 2007) και με... τριπλάσια αναμενόμενη μερισματική απόδοση.

Ετσι, για να βάλουμε λίγο τα πράγματα στη θέση τους…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v