Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 24 2006

Η Marfin, οι στρατηγικές κινήσεις και το timing

Με ”καταιγιστικούς” ρυθμούς κινείται η Marfin. Λίγες μέρες μετά το mega-deal με το Dubai, έρχεται η στρατηγική συμμαχία με την Εγνατία αιφνιδιάζοντας τους πάντες. Και ακολουθεί… συνέχεια, όπως φαίνεται και από τις κινήσεις στο χώρο της υγείας.

Η συμφωνία με την Εγνατία, αν και αιφνιδιαστική, δεν είναι καθόλου ανεξήγητη. Η Marfin διέθετε εξαρχής ένα ισχυρό όπλο απέναντι σε οποιονδήποτε άλλο διεκδικητή. Την κατοχή του 14% της τράπεζας, εκ του οποίου το 10% αποκτήθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή (3,5 ευρώ) σε σχέση με την τρέχουσα.

Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό αν υπολογίσει κάποιος τη μέση τιμή κτήσης μετοχών που θα έχει η MFG, ακόμη κι αν φτάσει το 49% αγοράζοντας το υπόλοιπο 35% στα 6,3 ευρώ. Η μέση τιμή δεν ξεπερνά τα 5,7 ευρώ!!!

Αν κάποιος ανταγωνιστής έδινε την ίδια τιμή, στην ουσία θα πλήρωνε σχεδόν 11% περισσότερο για να αποκτήσει το ίδιο ποσοστό, χωρίς μάλιστα να είναι δεδομένο ότι η MFG θα του άδειαζε τη γωνιά πουλώντας σε αυτή την τιμή...

Κι αυτό λέει πολλά για τη σημασία που έχει το timing στο μακροχρόνιο σχεδιασμό ”στρατηγικών κινήσεων”.

Ένα παιχνίδι, που όπως προκύπτει και από άλλες κινήσεις του, οι οποίες στην αρχή φαίνονται ασύνδετες μεταξύ τους, αποκτούν όμως συνοχή και ιδιαίτερο νόημα στην πορεία των εξελίξεων, το κατέχει πολύ καλά ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v