Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 24 2009

Περνά τις 1.700, "επιβεβαιώνει" τον πυθμένα(;)

Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι ενδείξεις αναστροφής της καθοδικής κίνησης που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2007 και έφερε κ α ι το Χρηματιστήριο Αθηνών σε χαμηλά 6ετίας - 7ετίας. Οι συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι το τέλος Μαρτίου θεωρούνται καθοριστικές, κατά τον φίλο Βασίλη Γεώργα, για τον σχηματισμό του πολύ σημαντικού πυθμένα, στον οποίο αναφέρονται εδώ και πολύ καιρό αναγνώστες του euro2day, αναλυτές και βέβαια αρκετοί παίκτες.

Ήδη δώδεκα συνεδριάσεις -από τη μέρα που εν μέσω διογκούμενης υποτιμητικής κερδοσκοπίας οι τιμές των μετοχών βυθίστηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα των 11 τελευταίων ετών (1.457 μονάδες)- ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται πλέον 16% υψηλότερα έχοντας εισδύσει μέσα στην περιοχή των 1.620 - 1.780 μονάδων.

Μιας ζώνης που θεωρείται εξαιρετικής σημασίας από την πλειονότητα των αναλυτών και αυξημένης σπουδαιότητας με τη... γραμμή άμυνας των 1.450 μονάδων.

Οι υπερπουλημένες μέχρι πρόσφατα τραπεζικές μετοχές έχουν τον πρώτο λόγο στην επιχειρούμενη ανάκαμψη, καθώς από την προπροηγούμενη εβδομάδα ο δείκτης επενδυτικών τραπεζών στη Wall διόρθωνε με μικρότερη ένταση από τον Dow Jones και τον S&P 500. Για να περάσει βέβαια ψηλότερα, όταν η μετοχή της Citigroup ξεπέρασε και πάλι το 1,5$ ( στα 3,13$ χθες).

Στο Χ.Α. ο κλαδικός τραπεζικός δείκτης έχει αντιδράσει κατά 33% από τα χαμηλά στις 9/3, με την κεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων να ενισχύεται συνολικά κατά 4 δισ. ευρώ. Πλέον, η συνολική αποτίμηση του Χ.Α. έχει ενισχυθεί από τα χαμηλά των 55,3 δισ. στα 62,9 δισ. ευρώ, με βάση τις τιμές της Δευτέρας.

Από τεχνικής πλευράς η ανοδική ορμή του Γ.Δ. θεωρείται πιθανό πως θα δοκιμαστεί πλησιάζοντας το άνω όριο των 1.620 - 1.780 μονάδων, με το ενδιαφέρον των παικτών να στρέφεται πλέον στα χαρακτηριστικά της διόρθωσης που θα ακολουθήσει. Κατά την εκτίμηση μερίδας αναλυτών ενδεχόμενη επιβεβαίωση του πυθμένα των 1.457 μονάδων θα βάλει τέλος στον μεσομακροχρόνιο καθοδικό κύκλο των αγορών (από το φθινόπωρο του 2007) μέχρι τις αρχές Μαρτίου (για το Χ.Α.).

Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις τους, τότε η επόμενη ανοδική αφορμή θα είναι -πάντα σύμφωνα με την πρόβλεψή τους- και μεγαλύτερη σε έκταση και εκτενέστερη σε διάρκεια. Ορισμένοι μιλούν για έναν ανοδικό κύκλο 2 - 4 εβδομάδων, ενώ οι πιο αισιόδοξοι κάνουν λόγο για πορεία που θα μπορούσε να πιάσει τους 3 - 4 μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v