Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 16 2009

Κοιτάζοντας τον δείκτη μεταβλητότητας (VIX)

Σε ισχυρό σημείο αμφιβολίας, αβεβαιότητας και μεταβλητότητας οι αγορές. Γι' αυτό και η σημερινή αναφορά μας βασίζεται στο εξαιρετικά κατατοπιστικό διάγραμμα του VIX, που μας... ανέβασε ο φίλος Κώστας Βαγιονής.

Γνωστή η χρησιμότητα και η πειστικότητα απεικόνισης του Volatilty Index (Δείκτης Μεταβλητότητας).

Πρακτικά, είναι ο δείκτης μεταβλητότητας της αμερικανικής αγοράς μετοχών όπως αυτή ορίζεται από τη σύνθεση του S&P 500. Ο VIX θα μπορούσε να θεωρηθεί πως εκφράζει τις προβλέψεις (ενίοτε την προεξόφληση ή τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου προς αυτή την κατεύθυνση) της αγοράς, για τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα του δείκτη S&P. Ο VIX υπολογίζεται από έναν μαθηματικό σχηματισμό και από σειρά τιμές δικαιωμάτων προαίρεσης (options). Κατά την κρατούσα τακτική:

* Αν ο VIX ανεβαίνει και υπάρχει μεγαλύτερη μεταβλητότητα, τότε η αγορά τείνει να είναι σε μια δύσκολα ελεγχόμενη κατάσταση, καθώς κυριαρχούν από τη μια ο ενθουσιασμός και από την άλλη ο φόβος και ο πανικός. Υψηλές τιμές του VIX γύρω στο 30 υποδηλώνουν ότι ο φόβος φτάνει στο τέλος του.

Να σημειωθεί ότι οι τρέχουσες τιμές του VIX (30,81) συνεχίζουν να αποτυπώνουν μία μάλλον θετική προδιάθεση των βραχυπρόθεσμων παικτών, οι οποίοι όμως γνωρίζουν πολύ καλά πως κινούνται σε ένα ιδιαίτερα ασταθές περιβάλλον, με πολλές παγίδες είτε ανοδικές είτε καθοδικές. Πρακτικά, όσο εκείνοι δεν βλέπουν πειστικές, δηλαδή συνεχόμενες ακραίες διορθώσεις του S&P 500, αναγνωρίζουν μεν το υψηλό ρίσκο και συνεχίζουν να ποντάρουν όμως στην προοπτική μιας επόμενης αντίδρασης.

* Αν ο VIX κατεβαίνει, τότε η αγορά μετοχών θα είναι καλή. Χαμηλές τιμές γύρω στο 15 υποδηλώνουν ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο γενικότερης ικανοποίησης σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των αγορών.
 
* Αν ο  VIX σημειώνει τιμές πάνω από το 23, τότε μπορεί να υπάρξει ένα ιδιαίτερο κλίμα αστάθειας τιμών χωρίς σαφή πρόβλεψη για την κατεύθυνση της αγοράς.


Ο VIX αποτελεί ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο παρακολούθησης της αγοράς. Εκτός από αυτό ο VIX αποτελεί και ένα διαθέσιμο διαπραγματεύσιμο προϊόν στο CBOE (Chicago Board Options Exchange).

ΣΗΜ.: Καλοδεχούμενη η συνδρομή και η αρωγή σας και ευχαριστούμε. Μάλιστα, όταν έρχεται από συναγωνιστές όπως ο zelis677 τότε είναι… πολλές φορές. Και επειδή για τους διορατικούς μιλούν οι άλλοι και όχι οι ίδιοι, οι οποίοι δεν επαίρονται, ο φίλος serraios ήταν ίσως ο πρώτος που στις αρχές του '08 είχα την τύχη να παρακολουθήσω, όταν προέτρεπε τον κόσμο να αποχωρήσει από τη μαρκέτα και αναφερόταν στη μεγάλη διόρθωση.

Για τον Ramon Feiza, πάντα άγριος και αγριεμένος, όπως η πλειονότητα των νομιμόφρονων φορολογουμένων (σ.σ.: κορόιδων) αυτής της χώρας, το «Περάστε Έξω» θα έπρεπε να γίνει σύνθημα και προτροπή. Αν το καλοσκεφτείς όμως είμαστε σε κάποιον δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v