Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 22 2017

Η προσοχή στο Jackson Hole

Στην διάσκεψη της Federal Reserve στις 24-26 Αυγούστου, στο Jackson Hole, είναι στραμμένη η προσοχή των αγορών. Από Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη μέχρι Τόκιο οι επενδυτές περιμένουν τους χρησμούς των κεντρικών τραπεζιτών με την διάσκεψη αυτή να σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού και τον σχεδιασμό για την στρατηγική που θα ακολουθήσουν (κατ΄αρχήν) για το τέλος του έτους. 

Από Πέμπτη μέχρι και Σάββατο λοιπόν το ενδιαφέρον- εύλογα- στην διάσκεψη της Fed, με την επικεφαλής Janet Yellen αλλά και τον Mario Draghi να ανοίγουν τα χαρτιά τους την ίδια μέρα, την Παρασκευή

Υπό την σκιά, που δημιουργεί η ανατροπή στα δεδομένα των αγορών (πληθωρισμός, φθηνό δολάριο/ακριβό ευρώ, επιβάρυνση επενδυτικού κινδύνου στην Ευρώπη με σταθερές εκροές κεφαλαίων, προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης) ο super Mario, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να επιτύχει την έκπληξη του 2014. Η ομιλία του στο Jackson Hole το 2014 είχε σηματοδοτήσει- κατά γενική ομολογία- την έναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων, του γνωστού QE, που ξεκίνησε λίγους μήνες αργότερα. 

Η ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης αποκτά ιδιαίτερη σημασία (όχι πως δεν έχει της επικεφαλής της Fed...) καθώς λίγες μέρες αργότερα στην Φρανκφούρτη στην έδρα της ΕΚΤ και στην συνεδρίαση πολιτικής ο ιταλός τραπεζίτης ενδεχομένως να ξεκαθαρίσει την πρόθεση του για το tapering. 

Και μία πληροφορία ελληνικού ενδιαφέροντος με την παροχή των απαραίτητων διαβεβαιώσεων της ΕΚΤ (ειδικά της πλευράς Draghi) το ΔΝΤ φαίνεται, πως θα κάνει πίσω από την επιμονή του για εσπευσμένους ελέγχους AQR στις ελληνικές τράπεζες.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v