Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 11 2018

Η υπόθεση FF Group, οι BIG4 και η DG Comp

Στα χέρια της ΕΥ πλέον η «επόμενη ημέρα» του FF Group, καθώς από την ετυμηγορία του διεθνούς ελεγκτικού οίκου αξιολόγησης θα κριθούν αρκετά για το αν η ελληνική πολυεθνική brandα θα επανακτήσει την αμφισβητούμενη αξιοπιστία της ή το «κόσμημα» θα χάσει και άλλη από τη λάμψη του.

Η Πένυ Κούτρα αναφέρεται στη διαδρομή του FF Group, για το πώς από το turning point του 2013 έφτασε στην αμφισβήτηση του 2018, στο εμπεριστατωμένο άρθρο της.

Θα συμπληρώσω με μία άλλη διάσταση, που εκ των πραγμάτων έχει ήδη μπει στο τραπέζι και αφορά στο πλαίσιο ελέγχου/αξιολόγησης των εισηγμένων στο ΧΑ και δη τους ομίλους που έχουν μεγέθη (αποτίμησης, κύκλου εργασιών) πάνω από ένα όριο, λ.χ. των 500 εκατ. ευρώ.

Η «υπόθεση FF Group» ανέδειξε το ελλιπές πλαίσιο ελέγχου/πιστοποίησης ομίλων του μεγέθους του FF Group που προτίμησε μία εταιρεία από τη... δεύτερη κατηγορία και όχι από τη Super League (και δεν αναφέρομαι μόνο στις BIG4, δηλαδή στις KPMG, EY, PwC, Deloitte).

Δεδομένου ότι για μία ετήσια σύμβαση με ένα από τα μεγάλα σπίτια το κόστος ξεκινά από τις (τουλάχιστον) 500 χιλ. ευρώ και μπορεί για τις συστημικές τράπεζες να φτάσει τα 3 και 4 εκατ. ευρώ, όντως η οικονομική παράμετρος είναι ισχυρή. Πλην όμως στην περίπτωση του FF Group καταδείχθηκε πως εάν εξαρχής είχε επιλεγεί λ.χ. η ΕΥ (που τον Μάρτιο του 2016 είχε βραβεύσει τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο ως Επιχειρηματία της Χρονιάς 2015), πιθανότατα η ροή των εξελίξεων να ήταν διαφορετική.

Τούτων δοθέντων δεν είναι περίεργο που η «υπόθεση FF Group» έφτασε μέχρι τις Βρυξέλλες και απασχόλησε σοβαρά τους δανειστές. Οι Βρυξέλλες θεωρούν πως από τη στιγμή που η χώρα «βγαίνει στις αγορές» μετά τις 20 Αυγούστου (και δεν θα έχει την κάλυψη μίας δανειακής σύμβασης, μίας προαιρετικής πιστωτικής γραμμής), θα πρέπει ως οικονομία και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι έλεγχοι/αξιολογήσεις να γίνονται από διεθνούς κύρους αναγνωρισμένα σπίτια. Και σε αυτή την περίπτωση μπαίνουν στο παιχνίδι οι BIG4 (το 2016 είχαν έσοδα πάνω από 120 δισ., 40 δισ. από την παροχή των ελεγκτικών υπηρεσιών, 28 δισ. από υπηρεσίες φορολογικού σχεδιασμού, 49 δισ. από συμβουλευτικές υπηρεσίες, με 2.916 γραφεία σε 186 περιοχές του πλανήτη/τα 43 σε φορολογικούς παραδείσους).

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού προτίθεται να παρέμβει ζητώντας από την Αθήνα να αυστηροποιήσει το πλαίσιο ελέγχου/αξιολόγησης των εισηγμένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v