Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Folli Follie: Από το turning point του 2013 στην αμφισβήτηση του 2018

Η αναμόρφωση του ισολογισμού μετά το deal με την Dufry και την απομείωση αποθεμάτων. Η πρόβλεψη για σταθερή παραγωγή θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών, που δεν επιβεβαιώθηκε. Η παράλληλη αύξηση μεγεθών και... αποθεμάτων.

Folli Follie: Από το turning point του 2013 στην αμφισβήτηση του 2018

Ενόσω έχει δρομολογηθεί ο έλεγχος των οικονομικών του ομίλου Folli Follie από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο -διαδικασία που θα απαιτήσει ευλόγως χρονικό διάστημα μηνών-, εξακολουθούν να αιωρούνται σειρά κρίσιμων ερωτημάτων τόσο από την πλευρά της QCM, των media (με χαρακτηριστικό παράδειγμα το δημοσίευμα των FT στις 8 Απριλίου 2015) και ασφαλώς των αναλυτών που παρακολουθούν την πορεία του ομίλου συνεπώς τουλάχιστον την τελευταία 5ετία.

Το 2012 και το 2013 ο όμιλος προχώρησε σε σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις. Ήταν τα έτη όπου η Dufry απέκτησε αρχικά (τον Οκτώβριο του 2012) το 51% των ΚΑΕ έναντι 200,5 εκατ. ευρώ, και η εισηγμένη απέσχισε τον κλάδο του ταξιδιωτικού εμπορίου. Ακολούθησε τον Δεκέμβριο του 2013 η εξαγορά του υπόλοιπου 49% από τον ελβετικό όμιλο έναντι 175 εκατ. ευρώ σε ρευστό και μετοχών, που η τότε συνολική τους αποτίμηση άγγιζε τα 153 εκατ. ευρώ (σ.σ. η αποτίμηση αυτής της συμμετοχής στις 31/12/2017 στα βιβλία της Folli Follie ανέρχεται σε 152,4 εκατ. ευρώ).

Ως εκ τούτου, ο ισολογισμός του 2013 για τον όμιλο αλλάζει άρδην, επηρεάζοντας σειρά κονδυλίων. Επιπλέον, η διοίκηση του ομίλου προχωρά σε διαγραφή-μαμούθ αποθεμάτων της τάξης των 250 εκατ. ευρώ, η οποία πραγματοποιήθηκε τμηματικά (200 εκατ. ευρώ στο β' τρίμηνο και 50 εκατ. ευρώ στο δ' τρίμηνο της χρονιάς).

Η διαγραφή αφορούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, α) προϊόντα που σχεδιάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αθήνας, Πεκίνου, Λονδίνου (σ.σ. η διαγραφή ήρθε εννέα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας), β) σε απαξιωμένα εμπορεύματα που προέρχονταν από τις θυγατρικές της Elmec σε Βουλγαρία και Ρουμανία και γ) στη διαγραφή αποθεμάτων κοσμημάτων.

Ειδικά για την τελευταία επιλογή, η διοίκηση του ομίλου είχε αναφερθεί εκτενώς και από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της, εξηγώντας πως στρέφεται στην παραγωγή επίχρυσων και επάργυρων κοσμημάτων, που ως βάση θα έχουν το τιτάνιο, συμπληρώνοντας ότι εκτός από διαφοροποίηση, το συγκεκριμένο μείγμα θα την προστατεύσει μερικώς και από τις διακυμάνσεις των τιμών των ευγενών μετάλλων.

Όλα τα παραπάνω συνδυαστικά είχαν σαφή επίδραση σε βασικά μεγέθη του 2013. Τα αποθέματα υποχώρησαν στα 254,8 εκατ. ευρώ από 377,616 εκατ. ευρώ, ενώ συνάμα οι εμπορικές απαιτήσεις στα 390,4 εκατ. ευρώ από 445,5 εκατ. ευρώ το 2012.

Βελτιώθηκε σαφώς και η δανειακή επιβάρυνση μετά το deal με την Dufry, καθώς ο όμιλος αφαίρεσε επίσης 335 εκατ. ευρώ δανείων που ανήκαν στην ΚΑΕ. Έτσι, στο τέλος του 2013, ο όμιλος είχε μακροπρόθεσμο δανεισμό της τάξης των 35,9 εκατ. ευρώ από 428,8 εκατ. ευρώ το 2012. Ο δε βραχυπρόθεσμος δανεισμός περιορίστηκε στα 186,6 εκατ. ευρώ από 312,2 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος εμφάνισε τότε και θετικές ταμειακές ροές 30 εκατ. ευρώ. Είχε διατυπώσει δε πρόβλεψη για την πορεία των λειτουργικών ταμειακών του ροών τα επόμενα χρόνια (στα 41 εκατ. το 2014, στα 50 εκατ. το 2015 και στα 95 εκατ. ευρώ το 2016), οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν τα επόμενα χρόνια παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών.

Έκτοτε, συνέχισε να αναπτύσσεται σε επίπεδο πωλήσεων και κερδών, ωστόσο μαζί με αυτή την εξέλιξη συνεχίστηκε και η άνοδος αποθεμάτων, απαιτήσεων και δανεισμού. Η δε διοίκηση του ομίλου δεν προέβη σε νέα απομείωση αξίας αποθεμάτων τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Τζώρτζη Κουτσολιούτσου προς σχετικά ερωτήματα αναλυτών, τα τελευταία χρόνια «τα είδη της εταιρίας (κυρίως κοσμήματα) δεν είναι προϊόντα μόδας που απαξιώνονται με τον ρυθμό που συμβαίνει σε άλλες κατηγορίες». Σημειώνεται ότι τα αποθέματα από το 2013 αυξάνουν συνεχώς και στις 31/12/2017 ανέρχονταν στα 635 εκατ. ευρώ!

Παράλληλα, αυξητική τάση εμφάνισαν στην 5ετία και οι απαιτήσεις του ομίλου, αγγίζοντας στο τέλος του 2017 τα 664 εκατ. ευρώ, τα οποία σύμφωνα με τον κ. Κουτσολιούτσο «δεν περιλαμβάνουν επισφάλειες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε χθες ο όμιλος, οι πωλήσεις κοσμημάτων πραγματοποιούνται κυρίως χονδρεμπορικά (951 εκατ. ευρώ), καθώς το λιανικό δίκτυο της εταιρίας παρήγαγε πωλήσεις της τάξης των 120 εκατ. ευρώ το 2017.

Σημειώνεται ότι ο κύριος όγκος αποθεμάτων, απαιτήσεων αλλά και ταμειακών διαθεσίμων του ομίλου απεικονίζονται στη θυγατρική FF Group Sourcing Limited που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ. Βασικά στοιχεία ισολογισμού της εν λόγω εταιρείας για το 2016 παρατίθενται στο site της Folli Follie.

Σε ό,τι αφορά τον μακροπρόθεσμο δανεισμό, αυτός στο τέλος του 2017 διαμορφώνεται στα 497 εκατ. ευρώ και ο βραχυπρόθεσμος στα 115,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρίας, ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 166,4 εκατ. ευρώ.

Πέννυ Κούτρα [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v