Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 2 2023

Είναι και το ενεργειακό κόστος

«Με... μισοάδεια χέρια» έφυγαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Ενέργειας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών από τη συνάντησή τους με τον υπουργό Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Εκφραση εκπροσώπου εταιρείας (εισηγμένης στο ΧΑ) ο οποίος συμμετείχε στις συζητήσεις της Δευτέρας, ενδεικτική του γενικότερου προβληματισμού που επικράτησε μεταξύ των MotOr Oil, Mytilineos, Viohalco, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Helleniq Energy, TITAN, δηλαδή, του συνόλου της εγχώριας παραγωγής/μεταποίησης, των ενεργοβόρων επιχειρήσεων.

Ορος επιβίωσης το ανταγωνιστικό κόστοW, με τον ΣΕΒ υπό τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο να αιτείται τα αυτονόητα, την κυβερνητική παρέμβαση και άρση της επιβολής τέλους διέλευσης φυσικού αερίου από τη Βουλγαρία.

Ακούγοντας τον προβληματισμό του εν λόγω εκπροσώπου και κρίνοντας βάσει των όσων ανέφερε η Αθηνά Καλαϊτζόγλου στο «πού τα βρίσκουν, πού διαφωνούν ΣΕΒ-ΥΠ.ΕΝ για τη βιομηχανία», το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που προσδοκούσαν οι βιομήχανοι. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η εγχώρια παραγωγή θα κινδυνεύει να χάσει σε ανταγωνιστικότητα έναντι των ευρωπαϊκών, με τις όποιες συνακόλουθες επιπτώσεις σε επενδύσεις, θέσεις εργασίας, συμμετοχή στην παραγωγή ΑΕΠ.

Αξιον απορίας πώς τα καταφέρνουν σε ανάλογα ζητήματα χώρες της περιοχής ή ακόμη λ.χ. η Πορτογαλία και η Ελλάδα όχι. Πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που ο ΙΟΒΕ «χτυπάει» το καμπανάκι μετά τη νέα υποχώρηση του οικονομικού κλίματος (στις 106,4 μονάδες) τον Οκτώβριο, δεύτερο συνεχόμενο μήνα μείωσης (μετά τις 107,7 του Σεπτεμβρίου).

Ουσιαστικότατο το πρόβλημα, καθότι αφορά την επιχειρηματικότητα, την πραγματική οικονομία, θα έπρεπε να έχει σημάνει συναγερμό και να λαμβάνονται μέτρα... εχθές, σύμφωνα με τον προβληματισμό/ανησυχία του εκπροσώπου της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v