Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού τα βρίσκουν, πού διαφωνούν ΣΕΒ-ΥΠΕΝ για τη βιομηχανία

Η αντίδραση του Θ. Σκυλακάκη στο αίτημα να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση για να αποσυρθεί το τέλος διέλευσης που επέβαλε η Βουλγαρία. Οι επιδοτήσεις και η αντιστάθμιση του έμμεσου κόστους εκπομπών CO2. Το κρίσιμο ζήτημα των PPAs.

Πού τα βρίσκουν, πού διαφωνούν ΣΕΒ-ΥΠΕΝ για τη βιομηχανία

Με ανάμικτα συναισθήματα αποχώρησε η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ από τη συνάντηση που είχε χθες με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε ορισμένα θέματα, ο Θόδωρος Σκυλακάκης έτεινε ευήκοον ους, σε άλλα, όμως, ιδιαίτερα κρίσιμα, όπως εκλαμβάνονται από τη βιομηχανία, ο υπουργός εμφανίσθηκε αρνητικός.

Ενδεικτικά, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, στο αίτημα να αναλάβει και η ελληνική κυβέρνηση πρωτοβουλία για την άρση από τη Βουλγαρία της επιβολής τέλους διέλευσης στο φυσικό αέριο ο κ. Σκυλακάκης υπήρξε κάθετος. «Ξεχάστε το», ήταν εν πολλοίς η απάντηση που εισέπραξαν τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο. Κάτι το οποίο προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στη βιομηχανία, όπως μετέφεραν ενημερωμένες πηγές. «Δεν πήγε καθόλου καλά η συζήτηση για τη Βουλγαρία», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Τα θέματα στα οποία φαίνεται ότι δημιουργείται πεδίο σύγκλισης είναι:

1. Η επιδότηση της βιομηχανίας, μέσω Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, με 50 ευρώ τη μεγαβατώρα. Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι έχει γίνει και η επίσημη κοινοποίηση προς την Κομισιόν, μετά την προέγκριση που εξασφαλίστηκε και άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει εκ νέου επεξεργασία της ρύθμισης, με στόχο να είναι ισορροπημένη, δίκαιη και να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους. Συνεπώς, αναμένεται να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία και από τις Βρυξέλλες, χωρίς να γίνει γνωστό αν η επιδότηση θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι με βάση το «πράσινο φως» που δόθηκε αρχικά, η έναρξη ισχύος του μέτρου ορίστηκε για τον περασμένο Απρίλιο.

2. Η αντιστάθμιση του έμμεσου κόστους εκπομπών CO2 για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις. Η βιομηχανία ζήτησε να αυξηθεί από το 11% στο 17% το ποσοστό από τα έσοδα των δημοπρατούμενων δικαιωμάτων για τη στήριξη της βιομηχανίας, ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα είναι παραπάνω από 11%, αλλά κάτω από 17%, χωρίς, όμως, να προσδιορίζει το ακριβές ποσοστό. Για το 2023 τα προς δημοπράτηση δικαιώματα της χώρας μας ανέρχονται σε 17,6 εκατ., τα οποία με τιμή πώλησης τα 86 ευρώ ανά τόνο μεταφράζονται σε συνολικά έσοδα περί το 1,5 δισ. ευρώ.

3. Η κατάργηση του «καπέλου» 5% της ειδικής εισφοράς στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή από 1/1/2024. Επ’ αυτού ο υπουργός, χωρίς να το απορρίπτει, δεν δεσμεύθηκε, γιατί, όπως είπε, θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στις τιμές του φυσικού αερίου και την ένταση της ενεργειακής κρίσης τον χειμώνα. Εάν ξεφύγουν οι τιμές, άρα θα συμπαρασύρουν και τα τιμολόγια ηλεκτρισμού, η ειδική εισφορά δεν αποκλείεται να παραμείνει για λίγο ακόμα, προφανώς, για να χρηματοδοτήσει τις τυχόν επιδοτήσεις στους καταναλωτές.

4. Το Green Pool, που αφορά στην ενίσχυση του κόστους για τη σύναψη πράσινων PPAs μεταξύ βιομηχανίας και ηλεκτροπαραγωγών, ο κ. Σκυλακάκης διαβεβαίωσε ότι δεν το εγκαταλείπει η κυβέρνηση, με δεδομένη και τη θετική απόφαση που ελήφθη στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., παρά την απόρριψη του σχήματος από την Κομισιόν. Το ζήτημα είναι ότι υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος μέχρι την υλοποίηση του σχετικού πλαισίου, που αποκτά έτσι μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Δυσκολία σύγκλισης εντοπίζεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα για τη βιομηχανία, τα PPAs που έχουν συναφθεί με παραγωγούς και συνδέονται με έργα ΑΠΕ, τα οποία δεν μπορούν να πάρουν όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος. Τα συγκεκριμένα έργα ανήκουν στην κατηγορία Β από άποψη προτεραιοποίησης, κάτι το οποίο δεν αλλάζει. Αυτό είναι το θετικό. Η πλειονότητα των έργων αυτών αφορά σε φωτοβολταϊκά.

Ο κ. Σκυλακάκης επέμεινε στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση του ΥΠΕΝ, τα νέα φωτοβολταϊκά έργα που θα κατασκευαστούν (και ανήκουν στην ίδια κατηγορία) να συνοδεύονται με μπαταρίες για να εξοικονομηθεί ηλεκτρικός χώρος, που θα διατεθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα έργα. Η λογική έγκειται στο ότι ένα φωτοβολταϊκό, για παράδειγμα, 10 MW, αν συνοδεύεται με μπαταρία, καταλαμβάνει μικρότερο χώρο, μπορεί και 5 MW, γιατί υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης της ενέργειας.

Με τη ρύθμιση αυτή αντιδρούν οι παραγωγοί, γιατί θεωρούν ότι η μπαταρία ανεβάζει το κόστος των έργων και επηρεάζει τα PPAs. Επειδή το ΥΠΕΝ εμφανίσθηκε αμετακίνητο στους σχεδιασμούς του για το θέμα αυτό, εκτιμάται ότι βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα όσα PPAs έχουν υπογραφεί με άλλους όρους.

Σε κάθε περίπτωση, στη συνάντηση αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας με εκπροσώπους από το ΥΠΕΝ και την Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ, προκειμένου να αναλάβει την επεξεργασία όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν. Η ομάδα συμφωνήθηκε να συνεδριάσει πολύ σύντομα, χωρίς, όμως, να τίθεται χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των προτάσεών της. Πάντως, πηγές που μίλησαν στο Euro2day.gr, εξέφρασαν την άποψη ότι πρόκειται για ένα θετικό βήμα, με το επιχείρημα ότι αποκτά θεσμική διάσταση ο συντονισμός ΥΠΕΝ και ΣΕΒ για την επίλυση των αιτημάτων της βιομηχανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v