Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 14 2024

To ΚΕΠΕ και τα τραπεζικά επιτόκια

Στη μεγάλη διεύρυνση του επιτοκιακού περιθωρίου στην ευρωζώνη στέκεται το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, εστιάζοντας στην ελληνική αγορά και τη μεγάλη συσσώρευση κερδών στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, στην έκθεση που δημοσίευσε χθες με τίτλο «Bankflation: Ο πληθωρισμός της "τραπεζικής απληστίας"».

Το ΚΕΠΕ καταγράφει την πορεία των επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των αυξήσεων επιτοκίου από την ΕΚΤ, με αυτά των δανείων να αυξάνονται αμέσως, ενώ τα αντίστοιχα των καταθέσεων να παραμένουν αρχικά αμετάβλητα και εν συνεχεία να αυξάνονται ισχνά, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα το περιθώριο επιτοκίου να «σπάει» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, η συσσώρευση των κερδών των συστημικών τραπεζών οφείλεται στο καθαρό επιτοκιακό εισόδημα, το οποίο ενισχύεται από τις αυξήσεις του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (ΝΙΜ) και του περιθωρίου επιτοκίου (interest rate spread).

Το Κέντρο αναφέρεται σε μία κατάσταση που ένας επιχειρηματίας, ένας καταθέτης γνωρίζει πολύ καλά και από πρώτο χέρι, το προφανές αναδεικνύει. Και άξιον υπενθύμισης πως και στο συγκεκριμένο η κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο, ελάχιστα επέτυχε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v