Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 10 2024

Titan: Ο ΕΚΗ μπροστά...

Την πρόθεσή της για εισαγωγή της ΤΙΤΑΝ America σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε, πρωί Πέμπτης, η διοίκηση του ομίλου TITAN Cement International. Ο Στέφανος Κοτζαμάνης μάς ανέλυσε τους (κύριους) τρεις λόγους αυτού του εγχειρήματος, σε μία συγκυρία που η αποτίμηση του ομίλου TCI πλησιάζει τα 2,5 δισ.

Είχε προηγηθεί η διεύρυνση της εμπορευσιμότητας (της μετοχής) στην κύρια αγορά διαπραγμάτευσης του
Euronext, στις Βρυξέλλες. Συνδυαστικά με τα μηνύματα των τελευταίων ημερών: επιχορήγηση έως 61,7 εκατ. δολαρίων για τη μονάδα στη Βιρτζίνια/ΗΠΑ, η ένταξη στον κατάλογο των Financial Times "Europe's Climate Leaders" κ.ά.

Μεθοδικός (και χρονοβόρος) ο σχεδιασμός, είχε πρωτοεκτεθεί από τον ΕΚΗ σε σχετική ανάρτηση με τον εύγλωττο τίτλο ΤΙΤΑΝ: Μία deep undervalue περίπτωση (στις 4/8/2021), με αφορμή την τιμολόγηση της θυγατρικής στις ΗΠΑ. Τότε, σύμφωνα με την πηγή μας, στα 2 ή και 3 δισ. δολάρια.

Από τότε στο monitoring μας το ενδεχόμενο, επανήλθαμε στις 19/4/2022 και αρκετές φορές έκτοτε, μέχρι που με αφορμή τη φυγή ευρωπαϊκών κολοσσών του κλάδου (CRH, Holcim Group) στις ΗΠΑ, εκτιμήσαμε ως θέμα χρονισμού το πότε θα προχωρούσε η διοίκηση Marcel Cobuz - Δημήτρη Παπαλεξόπουλου στην ανακοίνωση ανάλογου εγχειρήματος. Βεβαιωθήκαμε στο πλαίσιο της επίσκεψής μας στις εγκαταστάσεις στο Μαρμάρι Βοιωτίας -ο πρόεδρος του ομίλου δεν είχε αφήσει περιθώρια παρερμηνείας.

Το ζήτημα είναι τόσο ειδικό (καθώς αφορά τον διεθνοποιημένο ελληνικό όμιλο -δεύτερος παλαιότερος στο ΧΑ, από το 1912 μετά την Εθνική Τράπεζα) όσο και γενικό, αφού αφορά στη φθίνουσα ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, έναντι (κυρίως) των ΗΠΑ. Και από αυτή την άποψη είναι σημαντική η ημερίδα που διοργανώνει ο ΣΕΒ, με το αυτονόητο: Ευρωεκλογές 2024, Ο κόσμος αλλάζει -η Ευρώπη;».

Πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν οι Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και Ευάγγελος Μυτιληναίος -όχι μόνο με την ιδιότητα του προέδρου και αντιπροέδρου του Συνδέσμου αλλά κυρίως με τη διεθνή, ως αντιπροέδρου του European Round Table (of Industrialists) ο πρώτος και ως προέδρου της Eurometaux ο δεύτερος.

Μέχρι τώρα στις Βρυξέλλες καθεύδουν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v