Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 14 2012

Σαν σήμερα… μνήμη

Σαν σήμερα στις 14 Αυγούστου του 1996 δολοφονήθηκε ο Σολωμός Σολωμού.



Τρεις μέρες νωρίτερα δολοφονούνταν άνανδρα από ομάδα «γκρίζων λύκων» ο εξάδελφός του Τάσος Ισαάκ.

Γιατί αυτή η αναφορά σήμερα; Επειδή από τον Ευρυπίδη «όλβιος/ευτυχής όστις την Ιστορίαν μάθησιν έσχε…» μέχρι τον Αϊνστάιν «ανέβηκα στους ώμους των προγόνων μου για να οραματισθώ το μέλλον μου».

Και επειδή όπως σημείωνε ο Χρίστος Στερ. Μπελλές (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία στις 30/1/2011) «ανήκεις στην Ιστορία σημαίνει ξόφλησες…».

Κύρια και απροκάλυπτα, πλέον, απαξιώνουν την Ιστορία οι κλήρες της αχαλίνωτης νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης από τις αρχές του 1980, οπόταν και η ληξιαρχική πράξη γέννησής της.

«Ανήκεις στην Ιστορία σημαίνει τέλειωσες, ξόφλησες...», το κυνικό, ασύστολο ρεφρέν τους.

Στόχος η αποδυνάμωση του έθνους-κράτους και της Δημοκρατίας, η δημιουργία κοσμοπολίτικων υποκειμένων (όχι εθνικών), απαλλαγμένων από προκαταλήψεις κι αρνητικά αισθήματα από παρελθούσες εχθρότητες.

Για την ευόδωση των παραπάνω, χρηματοδοτούν (υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ, Γερμανίας, Ινστιτούτο G. Soros και άλλα ευαγή ιδρύματα και λέσχες της υπερεθνικής ελίτ) την έκδοση σχολικών ιστορικών βιβλίων, όπως εκείνο το περιβόητο της Στ΄ Δημοτικού και το τετράτομο εγχειρίδιο που εκδόθηκε στη Θεσσαλονίκη από το CDRSEE (2), με αλογάριαστες παραλείψεις, αποσιωπήσεις, διαστρεβλώσεις, παραχαράξεις, πλαστογραφίες, αποαιματοποιήσεις, αποβιαιοποιήσεις, απενοχοποιήσεις, στρογγυλεύσεις και ωραιοποιήσεις.

Στο συγκεκριμένο άρθρο του συγγραφέα-πανεπιστημιακού θίγονται και άλλα ενδιαφέροντα, που άπτονται όσων εκτυλίσσονται στις μέρες μας.

Θερμές ευχές για όσους/ες εορτάζουν αύριο, της Παναγίας!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v