Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα φαντάσματα των αναδυόμενων και το δολάριο

H βουτιά του δείκτη MSCI για τις αναδυόμενες αγορές τρομάζει τις «αρκούδες», αλλά μπορεί να είναι ένας λάθος συναγερμός. Γιατί οι επενδυτές πρέπει να έχουν το βλέμμα στραμμένο στις αποδόσεις των αμερικανικών treasuries και στο δολάριο.

Tα φαντάσματα των αναδυόμενων και το δολάριο
  • Lex

Oι bear markets είναι σαν τα φαντάσματα. Είναι πιθανό να τριγυρίζουν για καιρό προτού αποκαλυφθούν. Οι αναλυτές των αγορών είναι τα μέντιουμ που προσπαθούν να τις βγάλουν στην επιφάνεια. Ένα δυσοίωνο ίχνος εκτοπλάσματος είναι μια πτώση 20% σε ένα χρηματιστηριακό δείκτη.

Ο δείκτης MSCI Emerging Markets βούτηξε ακριβώς τόσο την Τετάρτη σε σχέση με το υψηλό που είχε σημειώσει.

Η απλότητα του δείκτη αυτού προδίδει την πολυπλοκότητα των στοιχείων ενεργητικού που εκπροσωπεί. Έχουν εντοπίσει οι «αρκούδες» ένα φάντασμα ή είναι ένας λάθος συναγερμός;

Τα τελευταία 30 χρόνια, ο δείκτης αναδυόμενων αγορών έχει βουτήξει εννιά φορές. Από αυτές, οι πέντε μόνο ακολουθήθηκαν από bear markets τους μήνες που ακολούθησαν, με μια πλάγια προς καθοδική τροχιά στον πίνακα των τιμών. Δεν πρόκειται για κάποιον αλάνθαστο δείκτη. Δείτε τις μετοχές των αναδυόμενων μέσω του δείκτη MSCI σε τοπικό νόμισμα και η πτώση του 2018 είναι μόλις 14%. Οι νομισματικές μεταβολές αντιστοιχούν συνήθως σε σημαντικό μέρος της κίνησης του δείκτη που αποτιμάται σε δολάριο.

Η μέση μεταβλητότητα στις τιμές του δείκτη των αναδυόμενων (γύρω από ένα μέσο όρο 15 ημερών) είναι 17% την τελευταία δεκαετία. Αυτό είναι αρκετές ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ότι για τις μετοχές των ανεπτυγμένων οικονομιών.

H μεταβλητότητα δεν έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση, σε σύγκριση με το τι συνέβη το 2015 και το 2011, όταν οι παγκόσμιες αγορές βρίσκονταν σε αναταραχή. Ενώ τίποτα από όλα αυτά δεν συγκρίνεται με την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Τη φετινή χρονιά, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών έχουν μικρότερη απόδοση κατά 12% σε σχέση με αυτές των ανεπτυγμένων, ένα μεγάλο περιθώριο. Ένας λόγος είναι η Κίνα, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του δείκτη MSCI. Μεγάλες διαδικτυακές εταιρείες όπως η Tencent και η Alibaba είναι σηματωροί που η πτώση της τιμής τους αντανακλά σφιχτότερη πίστωση, νευρικότητα όσον αφορά το real estate και έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.

Στην πραγματικότητα, τα παγκόσμια φαντάσματα προέρχονται από άλλα σημεία της μακροοικονομικής μηχανής. Το απαισιόδοξο μήνυμα που στέλνει ο δείκτης των αναδυόμενων περιλαμβάνει άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων μαζί με την ενίσχυση του δολαρίου και την πτώση των τιμών των μετάλλων. Αξίζει να παρακολουθεί κανείς και τα τρία. Μια αμερικανική οικονομία σε υπερθέρμανση είναι μια πολύ μεγαλύτερη απειλή για τις αποδόσεις των επενδυτών από τα αριθμητικά φαντάσματα στους δείκτες των αναδυόμενων.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v