Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σωσίβιο» στο Κατάρ ψάχνει η Monte dei Paschi

Ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ προσπαθεί να πείσει το Κατάρ να επενδύσει €1 δισ. στη γηραιότερη τράπεζα του κόσμου. Αναζητείται άμεσα λύση. Aπειλείται με κατάρρευση η πολύπλοκη συμφωνία διάσωσης.

«Σωσίβιο» στο Κατάρ ψάχνει η Monte dei Paschi

Αγώνα δρόμου δίνουν στελέχη τραπεζών για να διασφαλίσουν την ανακεφαλαιοποίηση των 5 δισ. ευρώ της Monte dei Paschi Siena, της γηραιότερης τράπεζας στον κόσμο, καθώς η καθοριστική ήττα του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, στο δημοψήφισμα απειλεί να εκτροχιάσει τη συμφωνία.

Το κλυδωνιζόμενο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας και η πολύπλοκη διάσωση και αναδιάρθρωση της MPS έχουν επιστρέψει στα ραντάρ του επενδυτών, μετά την επιβεβαίωση του κ. Ρέντσι ότι θα παραιτηθεί ύστερα από την χειρότερη από την αναμενόμενη ήττα στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Οι JP Morgan και Mediobanca, σύμβουλοι της MPS, εργάζονται με τον Πιερ Κάρλο Παντοάν, τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, για να πείσουν την Επενδυτική Αρχή του Κατάρ (QIA) να κάνει ένεση 1 δισ. ευρώ στην τράπεζα, την τρίτη μεγαλύτερη της Ιταλίας, ανέφεραν πηγές που συμμετείχαν στις κατεπείγουσες συνομιλίες.

Οι τραπεζίτες βρίσκονται υπό πίεση για να λάβουν μια απόφαση για την MPS εντός λίγων ωρών. Η κοινοπραξία των τραπεζών έχουν διορία ως το τέλος της Τρίτης (σ.σ. σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του Reuters η απόφαση μπορεί να καθυστερήσει για 3 ως 4 ημέρες μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό) για να συμφωνήσουν σε μια διάσωση της ΜPS και να μπορέσουν να ολοκληρώσουν μια αύξηση κεφαλαίων για τα υπόλοιπα από τα 5 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους.

Όσοι εμπλέκονται στις συζητήσεις ελπίζουν ότι αν εξασφαλίσουν τη στήριξη από την QIA, ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά ταμεία, θα ανοίξουν το δρόμο για να λάβουν μέρος 10 με 20 επιπλέον επενδυτές, που θα βάλουν περίπου 100 εκατ. ευρώ ο καθένας στην τράπεζα.

Στις 14:00 ώρα Ιταλίας είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει συνάντηση των επενδυτικών τραπεζών που εξετάζουν να δώσουν εγγυήσεις για τη συμφωνία, ανέφερε μια από τις πηγές.

Η μετοχή της MPS, η οποία έχει υποχωρήσει 86% το τελευταίο έτος, κινούνταν 3% χαμηλότερα το μεσημέρι της Δευτέρας σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις. Η τράπεζα, με χρηματιστηριακή αξία μόλις 570 εκατ. ευρώ, έχει «κάψει» 8 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ανώτατα τραπεζικά στελέχη φοβούνται ότι μια αποτυχία να ενισχυθούν τα κεφαλαία της MPS, που είχε την χειρότερη επίδοση στις ευρωπαϊκές ασκήσεις αντοχής αυτού του καλοκαιριού, θα μπορούσε να πλήξει την ήδη εύθραυστη εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ιταλικό τραπεζικό τομέα των 4 τρισ. ευρώ, ο οποίος είναι επιβαρυμένος με προβληματικά δάνεια 360 δισ. ευρώ και εμφανίζει αδύναμη κερδοφορία.

Μια αποτυχία να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της QIA ως βασικού επενδυτή για την MPS πιθανότατα θα οδηγήσει στα βράχια την πολύπλοκη συμφωνία αναδιάρθρωσης της τράπεζας, που προβλέπει το ξεφόρτωμα 28 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων υπό την πίεση των ευρωπαϊκών τραπεζικών ρυθμιστικών αρχών, υποστηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Στο σενάριο αυτό, η Ιταλία θα προχωρήσει πιθανότητα σε μια προληπτική κρατική ανακεφαλαιοποίηση της MPS, σημείωσαν οι πηγές. Με βάση αυτό το «Σχέδιο Β», το ιταλικό κράτος θα βάλει κεφάλαια ενώ κάποιοι ομολογιούχοι θα αναγκαστούν να υποστούν απώλειες.

Η MPS ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι άντλησε 1 δισ. ευρώ από μια εθελοντική ανταλλαγή χρέους χαμηλής εξασφάλισης με μετοχές.

Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, που κατά μέσο όρο έχουν σημειώσει πτώση 50% φέτος, είναι σχετικά σταθερές, με τραπεζικά στελέχη να τονίζουν πως οι αγορές είχαν ήδη προεξοφλήσει το «Όχι».

Οι προσδοκίες ότι ο κ. Παντοάν θα παραμείνει ως υπουργός Οικονομικών ή ακόμα και ότι θα αντικαταστήσει τον κ. Ρέντσι στη θέση του πρωθυπουργού βοηθούν να περιοριστεί ο πανικός, ανέφερε ανώτατο τραπεζικό στέλεχος.

Σε κάθε περίπτωση, τραπεζικά στελέχη εκφράζουν ξανά ανησυχίες ότι ο ιταλικός τραπεζικός τομέας μπαίνει και πάλι σε κατάσταση κρίσης, μετά τις ασκήσεις αντοχής του 2014 και του 2016 που τον είχαν εμφανίσει ως τον πιο αδύναμο της Ευρώπης.

«Προσπαθούν απεγνωσμένα να επιταχύνουν την εύρεση λύσης, αλλά είναι ήδη αργά. Το πρόβλημα αυτό έπρεπε να είχε επιλυθεί πριν από μερικούς μήνες» δήλωσε μεγάλος επενδυτής σε ιταλικές τράπεζες.

«Αν το ντιλ για την Monte Paschi αποτύχει, θα δούμε τις τιμές να πέφτουν σε όλο τον τραπεζικό τομέα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, τραπεζικά στελέχη βλέπουν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 13 δισ. ευρώ στη UniCredit να αποτιμάται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, και τις μικρομεσαίες τράπεζες Carige, Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca ενδεχομένως να αντλήσουν τα επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ κεφαλαίων που χρειάζονται.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v