Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wolf: Ο γόρδιος δεσμός πολιτικής-οικονομίας το 2017

Μεγάλο το πολιτικό ρίσκο στην ευρωζώνη, λόγω Ιταλίας και Γαλλίας. Απίθανο να υπάρξει μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Βραχυπρόθεσμα μόνο ανάπτυξη άνω του 3%. Δεν "βλέπει" εμπορικό πόλεμο.

  • του Martin Wolf
Η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2017 θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές του 2016, δηλώνει στους Financial Times ο Martin Wolf, εκφράζοντας επιφυλακτική αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά.

Κατά τον ίδιο, το 2016 μπορεί να ήταν γεμάτο εκπλήξεις σε πολιτικό επίπεδο (Brexit, εκλογή Trump), ωστόσο η οικονομία έχει πάει σύμφωνα με τις προβλέψεις. Ο Wolf αποδίδει τις εκπλήξεις στην ήδη υπάρχουσα δυσαρέσκεια των πολιτών, η οποία οξύνθηκε από την οικονομική κρίση.

Αναφορικά με την πορεία των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου του επόμενο έτος, ο Martin Wolf, θεωρεί απίθανο να υπάρξει μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αν και η αναμενόμενη αύξηση των δαπανών και των επιτοκίων στις ΗΠΑ, καθώς και η ενίσχυση του δολαρίου, θα προκαλέσουν πληθωριστικές πιέσεις σε χώρες με πιο αδύναμα νομίσματα.

Για την ευρωζώνη, εκτιμά πως ένα καλό σενάριο θα είναι να υπάρξει περιορισμένη ανάπτυξη, ωστόσο προειδοποιεί για μεγάλο ρίσκο –εν μέρει πολιτικό- λόγω των εξελίξεων σε Ιταλία και Γαλλία.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ και την «επόμενη μέρα» της εκλογής Τραμπ, o Martin Wolf σημειώνει πως βραχυπρόθεσμα μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη άνω του 3%, όμως δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό να θεωρείται πως αυτό μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης, δεν θεωρεί πως θα υπάρξει εμπορικός πόλεμος, δεδομένων των συμφερόντων των αμερικανικών επιχειρήσεων. Οι στόχοι, σημειώνει, είναι το Μεξικό και η Κίνα, όμως οι χώρες αυτές είναι πολύ σημαντικές για να ξεκινήσουν εμπορικό πόλεμο εναντίον τους οι ΗΠΑ.
© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v